Σαμαράς:«Τελικά πετρέλαιο υπάρχει»(μόνο που δεν είναι πλέον δικό μας…)

udrogonanthrakes_petrelaio_

Την πρόβλεψη ότι τα φορολογικά έσοδα της χώρας από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε βάθος 25 ετών θα ανέλθουν στα 150 δισ. ευρώ -χωρίς να υπολογίζονται στο νούμερο αυτό οι έρευνες που συντελούνται σε αυτή την περίοδο και δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων- έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

To ζήτημα είναι ότι όλα αυτά τα έσοδα είναι υποθηκευμένα βάσει των Μνημονίων και η αξιοποίησή τους δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά από τις ξένες χώρες οι οποίες θα καθορίσουν και το ποσοστό που θα πάρει η Ελλάδα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση όλο αυτό το ποσό θα διατεθεί για το χρέος, ακόμα και αν κουρευτεί.

Και ποιος να ξεχάσει φυσικά, την θέση του Γ.Παπανδρέου, ότι “Πετρέλαιο δεν υπάρχει ή δεν υπάρχει αρκετό” που είχε διατυπωθεί τον Δεκέμβριο του 2009 σε συνέντευξη στην Βρυξέλλες, προκειμένου να σπρώξει την χώρα στα Μνημόνια.

Σήμερα αν είχαν ξεκινήσει οι πετρελαϊκές έρευνες έστω το 2009 θα είμασταν στο στάδιο προ-έναρξης εξορύξεων στα τέλη του 2015…

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε επίσης από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για το στάδιο επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων σε Ιόνιο και νότια Κρήτη που πραγματοποίησε η PGS.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι τα δημόσια έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα αξιοποιηθούν για την στήριξή του ασφαλιστικούς συστήματος κατά τα πρότυπα της Νορβηγίας αλλά και για τη χρηματοδότηση δημοσίων υποδομών και έρευνας.

Έπειτα από την ενημέρωση που είχε από τον κ. Μανιάτη ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα αποκτά μια νέα αφετηρία για το μέλλον της και ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου και του Ιονίου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία για μείωση 15% που επιτεύχθηκε με τη Gazprom, που προμηθεύσει τη χώρα με φυσικό αέριο, για η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ από 2013 και που σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, δίνει σημαντική ανακούφιση και στις επιχειρήσεις.

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα