Τέλος στο θρίλερ για το ελληνικών συμφερόντων πλοίο που είχε χαθεί στη Δ. Αφρική

Το δεξαμενόπλοιο που αγνοούταν για πάνω από μία εβδομάδα και στο οποίο επέβαιναν 19 μέλη πληρώματος έχει προσδέσει σε λιμάνι του Τόγκο. Το δεξαμενόπλοιο υπήρχε η υποψία ότι είχε πέσει στα χέρια πειρατών στις ακτές της Δυτικής Αφρικής.

Το πρακτορείο Ialkani και η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου έχασαν την επικοινωνία τους με το πλοίο Pantelena νηολογίου Παναμά στις 14 Αυγούστου, όταν ήταν περίπου 27 μίλια από το λιμάνι της Libreville στη Γκαμπόν.

Δύο Ρώσοι υπήκοοι και 17 Γεωργιανοί επέβαιναν στο δεξαμενόπλοιο το οποίο διαχειρίζεται η Lotus Shipping με έδρα την Αθήνα. Η εταιρεία δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το φορτίο ή το πλήρωμα.

“Οι άνθρωποι μας είναι ζωντανοί και καλά. Το πλοίο βρίσκεται ήδη στο λιμάνι της Λομέ (πρωτεύουσα του Τόγκο) και σύντομα εκπρόσωποι της εταιρείας μας θα τους συναντήσουν », δήλωσε ο επικεφαλής της Ialkani, Anzhela Oganesyan.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι πρόκειται για επίθεση πειρατών».

Ο κ. Vladimir Konstantinidu, αναπληρωτής επικεφαλής της προξενικής υπηρεσίας του Γεωργιανού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το υπουργείο δεν είχε ακόμα τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με το πλήρωμα, αλλά δεν μπορούσε να αποκλείσει ότι το δεξαμενόπλοιο είχε πέσει στα χέρια πειρατών.

Ενώ η πειρατεία έχει μειωθεί παγκοσμίως, ειδικά στις ακτές της Σομαλίας, ο Κόλπος της Γουινέας στη Δυτική Αφρική έχει γίνει ένας αυξανόμενος στόχος για τους πειρατές που κλέβουν φορτίο και ζητούν λύτρα.

Τα πλοία στον Κόλπο της Γουινέας είχαν γίνει στόχος των πειρατών το περασμένο έτος, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (IMB), η οποία τόνισε τα ύδατα της Δυτικής Αφρικής ως περιοχή με αυξανόμενη ανησυχία.

Δέκα απαγωγές που αφορούσαν 65 μέλη πληρώματος έγιναν στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας ή γύρω από αυτά, δήλωσε η IMB. παγκοσμίως, 16 πλοία ανέφεραν ότι δέχθηκαν τα πυρά των πειρατών, επτά από τα οποία βρίσκονταν στον Κόλπο της Γουινέας.

Διαβάστε ακόμα: Στους 35 έφτασε ο αριθμός των απαγωγών από νιγηριανους πειρατές στον Κόλπο της Γουινέας το 2018

Διαβάστε ακόμα