Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και Ναυτιλία

Στο πλαίσιο των μηνιαίων παρουσιάσεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΛ.Ι.Ν.Τ., διάλεξη με θέμα: «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και Ναυτιλία», με ομιλητή τον κ. Νικήτα Νικητάκο, Καθηγητή του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

Ο κ. Νικητάκος μίλησε για την εποχή της Τετάρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και των κυβερνοφυσικών συστημάτων, τονίζοντας ότι η εποχή αυτή έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα σε όλους τους τομείς. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Νικητάκος αναφέρθηκε στην εξέλιξη των βιομηχανικών επαναστάσεων και στην επίδραση των νέων συστημάτων στην Ναυτιλία, κάνοντας πλήρη περιγραφή των νέων τεχνολογιών που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ναυτιλία όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, οι πολύ μικροί δορυφόροι, το αυτόνομο πλοίο, η νανοτεχνολογία, τα κρυπτονομίσματα κ.τ.λ. Κλείνοντας την ομιλία του ο ομιλητής μίλησε για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και ηγεσίας στην νέα εποχή για την Ναυτιλία.

Στην διάλεξη παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν την παρουσίαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου της Ναυτικής Τεχνολογίας, στελέχη Ναυτιλιακών εταιρειών- Νηογνωμόνων, Εκπρόσωποι Φορέων και Ενώσεων καθώς και Καθηγητές και φοιτητές ναυτιλιακών σπουδών. Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις προς τον ομιλητή που επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου για το θέμα, δημιουργώντας μια ευρύτερη συζήτηση όσον αφορά στην εφαρμογή και στην αποδοχή της νέας Εποχής τόσο από τους Διεθνείς Οργανισμούς όσο και από το ανθρώπινο δυναμικό.