Τι συμβαίνει στο “Τρίγωνο των Βερμούδων”;

Έχω ταξιδέψει για αρκετά χρόνια στο “Τρίγωνο των Βερμούδων” αλλά ποτέ δεν είδα κάτι παράξενο ή ασυνήθιστο εκτός από τα μεγαλοπρεπή τροπικά ηλιοβασιλέματα.

Το “Τρίγωνο των Βερμούδων” δεν αναφέρεται πουθενά ως επίσημη ονομασία αλλά ούτε και αναγνωρίζεται σαν ονομασία γεωγραφικής περιοχής.

Το “Τρίγωνο των Βερμούδων” είναι μια ιδεατή θαλάσσια περιοχή ευρισκόμενη Νοτιοανατολικά των ακτών των ΗΠΑ (Ατλαντικού), στην οποία έχουν σημειωθεί ένας μεγάλος αριθμός από ανεξήγητες εξαφανίσεις πλοίων, μικρών σκαφών, και αεροσκαφών. Τι ακριβώς συνέβη σε αυτά δεν έγινε ποτέ γνωστό. Τα περισσότερα εξαφανίσθηκαν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Πολύ λίγα σήματα κινδύνου έως καθόλου, αλλά ούτε και συντρίμμια. Οι κορυφές του τριγώνου θεωρούνται οι Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριδας και το Σαν Χουάν στο Πουέρτο Ρίκο.

Στο παρελθόν οι εξαφανίσεις ολόκληρης αεροπορικής μοίρας λίγο μετά την απογείωση της από το Fort Lauderdale της Φλόριδας καθώς και η βύθιση του πλοίου “Marine Sulphur Queen” στα στενά της Φλόριδας ο κόσμος άρχισε να πιστεύει ότι κάτι μυστήριο συμβαίνει στο “Τρίγωνο των Βερμούδων” και ότι σε εκείνη την περιοχή υπάρχουν υπερφυσικές δυνάμεις…

Για όλα όμως υπάρχουν εξηγήσεις.

Οι λόγοι είναι περιβαλλοντολογικοί και ανθρώπινα λάθη. Η περιοχή αυτή έχει μοναδικά περιβαλλοντολογικά χαρακτηριστικά.

Σ’ αυτή την περιοχή η απόκλιση (απόκλιση της μαγνητικής πυξίδας από τον αληθή Βορρά) φθάνει μέχρι και τις 20 μοίρες. Ως γνωστό σε κάθε γεωγραφικό σημείο η απόκλιση είναι διαφορετική. Εάν λοιπόν ο Ναυτιλλόμενος δεν λάβει υπόψη του την μεγάλη αυτή διαφορά, τότε σίγουρα θα βρεθεί εκτός της πορείας του αλλά και σε μεγάλους “μπελάδες”…

Άλλος ένας περιβαλλοντολογικός παράγοντας είναι το ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού το οποίο είναι πολύ γρήγορο και ορμητικό και ως συνέπεια θα εξαφανίσει πολύ γρήγορα όλα τα ίχνη από τα συντρίμμια μιας καταστροφής.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει ο απρόβλεπτος τύπος του καιρικών συνθηκών της Καραϊβικής – Ατλαντικού. Ξαφνικές και απρόβλεπτες τοπικές θύελλες και καταιγίδες και η ορμητική θάλασσα συχνά είναι τα αίτια για αεροπορικές και ναυτικές τραγωδίες.

Τέλος η τοπογραφία του βυθού ποικίλει, αλλού υπάρχουν περιοχές με εκτεταμένα ρηχά νερά γύρω από τα νησιά, και αλλού υπάρχουν βαθιές θαλάσσιοι τάφροι από τους πιο βαθιές στον κόσμο. Με την αλληλοεπίδραση των ισχυρών ρευμάτων πάνω από τους πολυάριθμους υφάλους η περιοχή είναι σε μια κατάσταση μόνιμης διακύμανσης και συνεχώς δημιουργούνται νέοι και άμεσοι κίνδυνοι για τους Ναυτιλλόμενους.

Επιπλέον πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τον παράγοντα “ανθρώπινο λάθος”. Ένας μεγάλος αριθμός από μικρά σκάφη αναψυχής (γιωτ) ταξιδεύουν μεταξύ Φλόριδας και Μπαχάμες. Προσπαθούν λοιπόν να διασχίσουν την περιοχή με μικρά σκάφη, με ελλιπή γνώση των κινδύνων της περιοχής και την έλλειψη ναυτοσύνης.

Όσον αφορά τις εξαφανίσεις αεροσκαφών με πεπειραμένους πιλότους οι πιο ρεαλιστικές εξηγήσεις είναι:

Εάν τα αεροσκάφη πετούσαν μέσα σε μαγνητική καταιγίδα* τότε όλες οι πυξίδες τους έπαψαν να λειτουργούν σωστά. Η αλήθεια είναι ότι οι γνώσεις των ανθρώπων για τον μαγνητισμό είναι περιορισμένες. Μπορεί να γνωρίζουμε πως να ζούμε με τον μαγνητισμό, και πως να παμε στο διάστημα αλλά στην ουσία δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι αυτός.

Ατμοσφαιρικές ανωμαλίες είναι συνηθισμένες για τους αεροπόρους. Είναι συχνά τα φαινόμενα με το “κενό αέρος” που ενώ το αεροσκάφος πετά απαλά κατά την διάρκεια μιας όμορφης και με καλή ορατότητα ημέρας και ξαφνικά πέφτει στο “κενό αέρος” και έχει μια κάθετη πτώση από 60 έως 100 μέτρα.

Υπάρχει ένας αριθμός από φυσικές δυνάμεις στη περιοχή, που η κάθε μια από αυτή, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, θα μπορούσαν να ρίξουν ένα αεροσκάφος ή να βυθίσουν ένα πλοίο.

Το “Τρίγωνο” είναι περιβόητο για τον απρόβλεπτο καιρό του. Μια θύελλα μπορεί να γεννηθεί ξαφνικά και πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε ισχυρό κυκλώνα πριν ακόμα οι δορυφόροι και οι μετεωρολόγοι προλάβουν να την προβλέψουν.

Αυτές οι μικρές σε έκταση αλλά δυνατές θύελλες γνωστές ως μέσο-μετεωρολογικές θύελλες δεν μπορούν να προβλεφθούν διότι δεν υπάγονται στα συνηθισμένα μετεωρολογικά μοντέλα.

Μπορούν να συμβούν στη θάλασσα ξαφνικά χωρίς κανένα σημάδι και μετά να εξασθενίσουν πριν ακόμα πλησιάσουν την ξηρά. Αυτού του είδους “υβριδικού τύπου” θύελλες εκδηλώνονται ιδιαίτερα πάνω από το “Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού” είναι μικρές σε διάμετρο και διαρκούν λίγα λεπτά ή ακόμα και δευτερόλεπτα και μετά εξασθενούν και εξαφανίζονται. Μπορούν όμως να δημιουργήσουν γιγαντιαία κύματα και χαοτική κατάσταση θαλάσσης η οποία έρχεται από όλες τις διευθύνσεις.

Άλλο ένα συνηθισμένο φαινόμενο στη περιοχή είναι οι “θαλασσιοί σίφουνες”. Αυτοί είναι απλοί ανεμοστρόβιλοι οι οποίοι έλκουν τεράστιες μάζες νερού από την επιφάνεια της θάλασσας και το εκτινάσσουν χιλιάδες μέτρα προς τον ουρανό. Ο “θαλάσσιος σίφουνας” μπορεί να βυθίσει άμεσα οποιοδήποτε σκάφος ανεξαρτήτου μεγέθους.

Η τοπογραφία του βυθού έχει μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο μέρος του βυθού έχει βάθος περίπου 6.300 μέτρα και είναι καλυμμένος με ψιλό ψαμμώδες υλικό. Όμως, καθώς πλησιάζεις την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ εισέρχεσαι ξαφνικά σε ρηχά νερά βάθους από 16 έως 33 μέτρα. Ταυτοχρόνως το ρεύμα του κόλπου κινείται βόρεια κατά μήκος της ακτής διχοτομώντας το “Τρίγωνο” μεταφέροντας θερμό τροπικό νερό.

Υπάρχουν αρκετοί χωρίς εμπειρία με μικρά σκάφη αναψυχής (γιωτ) που βγαίνουν στην ανοιχτή θάλασσα και είναι σαν να ψάχνουν για μπελάδες. Ένα μικρό σκάφος μπορεί να το καταπιούν τα απόνερα της προπέλας ενός μεγάλου πλοίου και να μην το αντιληφθεί κανείς, αλλά και να μην το ξαναδεί ποτέ…

Πολλοί ερασιτέχνες με γιωτ δεν έχουν την αίσθηση της ταχύτητας αυτού του “ποταμού μέσα στον ωκεανό” (ρεύμα του κόλπου) στον άξονα του οποίου η ταχύτητα είναι 4 κόμβοι. Όταν αυτό συγκρούεται με ισχυρούς βορειανατολικούς άνεμους, σχηματίζεται εξαιρετικά δυνατή θαλασσοταραχή, και παρουσιάζονται φαινόμενα που έχουν τα χαρακτηριστικά της πλημμυρίδας ή της αμπώτιδος.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες και ανεξήγητα μυστήρια που σχετίζονται με τη θάλασσα. Το “Τριγώνου” τυχαίνει να είναι μια περιοχή με μεγάλη κίνηση από πλοία και αεροσκάφη και όσο μεγαλύτερη είναι τόσο αυξάνουν και οι πιθανότητες να συμβεί κάτι σε κάποιο.

Διάφοροι αστικοί μύθοι έχουν αποδώσει αυτές τις εξαφανίσεις σε παραφυσική δραστηριότητα ή σε εξωγήινα όντα.

Ιστορικώς οποτεδήποτε ο άνθρωπος δεν μπορούσε να εξηγήσει τη φύση και τον κόσμο που τον περιβάλλει, τότε τα διάφορα φαινόμενα που του δημιουργούσαν προβλήματα τα απέδιδε σε Θεούς, Δαίμονες, τέρατα, σκοτεινές συνωμοσίες και εσχάτως σε εξωγήινους.

Υπερφυσικό φαινόμενο είναι η απάντηση σε κάποιον ο οποίος δεν είναι ικανός να κάνει μια επιστημονική έρευνα και να το εξηγήσει. Αλλά είναι εκπληκτικό πόσα υπερφυσικά πράγματα γίνονται φυσιολογικά όταν γίνεται επιστημονική ερευνα.

Πολλοί σοβαροί επιστήμονες αρνούνται να μιλήσουν με οποιονδήποτε για το “Τρίγωνο”, απλά επειδή δεν θέλουν η υπόληψη τους και η φήμη τους να συνδεθούν με δοξασίες που θεωρούν γελοίες.

Τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των περιστατικών περιγράφηκαν ανακριβώς ή «διανθίστηκαν» από μεταγενέστερους συγγραφείς, και πολλές επίσημες υπηρεσίες έχουν δηλώσει ότι ο αριθμός και η φύση των εξαφανίσεων στην περιοχή είναι παρόμοια με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του ωκεανού. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακτοφυλακή, πρόκειται περί μύθου, καθώς κανένα ίχνος κάποιου υπερφυσικού φαινομένου δεν εντοπίστηκε στον συγκεκριμένο χώρο, ύστερα από έρευνες.

Εάν την στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο τυχαίνει να περνάτε το τρίγωνο δεν χρειάζεται να τοποθετήσετε επιπλέον οπτήρες να κοιτούν με προσοχή για γιγάντια καλαμάρια. Μην ανησυχείτε, αλλά να έχετε στο νου σας τα λόγια του ποιητή Henry Wadsworth Longfellow (Αμερικανός Ποιητής, 1807-1882):

Γνωρίζεις τα μυστικά της θάλασσας?
Μόνον αυτοί που δεν την φοβούνται
μπορούν να εξηγήσουν το μυστήριό της

*Η μαγνητική καταιγίδα έχει εξωγήινη προέλευση και, κυρίως, παράγεται από τον Ήλιο. Προκαλεί ακανόνιστη διατάραξη στην ατμόσφαιρα της Γης για κάποιες ώρες ή και ημέρες.
Η μαγνητική καταιγίδα προκαλεί και ιονοσφαιρική καταιγίδα, που επηρεάζει άσχημα τις ραδιοφωνικές εκπομπές, το GPS, τα πλοία, τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια, τα ραντάρ, διηπειρωτικές ραδιοφωνικές εκπομπές κλπ. Ταυτόχρονα αυξάνεται και η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης με αρνητικά αποτελέσματα στην κίνηση των δορυφόρων και τελικά στην πτώση τους.

Επιμέλεια: Cpt. Γιώργος Ιωαννίδης / George Ioannidis

Διαβάστε ακόμα