Το φορτηγό πλοίο που συγκρούστηκε στο Γιβραλτάρ κατέφτασε σε κομμάτια στο Άμστερνταμ για παλιοσίδερα (video+photo)

Το φορτηγό πλοίο OS 35 κατέφτασε στο λιμάνι του Άμστερνταμ στην Ολλανδία στις 15 Αυγούστου, ένα χρόνο από τότε που το πλοίο συγκρούστηκε κατά την αναχώρηση του από το Γιβραλτάρ και βυθίστηκε μερικώς.

Η ολλανδική εταιρεία Koole Contractors δημοσίευσε φωτογραφίες από την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι, το οποίο μεταφέρθηκε από το Γιβραλτάρ σε κομμάτια με το πλοίο μεταφοράς βαρέων βαρών Fjord.\

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την επανάπλευση της πρύμνης του ναυαγισμένου πλοίου στο Γιβραλτάρ

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώσαμε την επιτυχή ανάσυρση του OS35 μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση στο Γιβραλτάρ», έγραψε η εταιρεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι προσπάθειες της απίστευτης ομάδας μας, παράλληλα με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, κατέστησαν εφικτό αυτό το επίτευγμα».

Η γιγαντιαία επιχείρηση ξεκίνησε στις αρχές του 2023 και περιελάμβανε την αφαίρεση του φορτίου του πλοίου και την προετοιμασία του για την ανέλκυσή του από τον πυθμένα της θάλασσας, σε μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του Γιβραλτάρ.

Το πλοίο καθαρίστηκε και ελευθερώθηκε από διαφορά συντρίμμια στην πρώτη φάση της επιχείρησης, η οποία ωστόσο έγινε δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Ένοχο έκρινε το δικαστήριο τον πλοίαρχο του ναυαγισμένου πλοίου στο Γιβραλτάρ

Κατά τη διάρκεια μιας κακοκαιρίας τον περασμένο χειμώνα, το OS 35 έσπασε σε δύο κομμάτια, παρά την απόφαση που πάρθηκε να βυθιστεί η πρύμνη στον βυθό της θάλασσας για να σταθεροποιηθεί το πλοίο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Η τελική επιχείρηση ανύψωσης περιελάμβανε την εκ νέου επανάπλευση του πρυμνίου τμήματος με την αποκατάσταση της άνωσης του. Το τμήμα της πλώρης είχε υποστεί μεγαλύτερη ζημιά και έπρεπε να ανυψωθεί και να ασφαλιστεί με αλυσίδες πριν τοποθετηθούν και τα δύο τμήματα στο πλοίο μεταφοράς βαρέων βαρών. Το Fjord αναχώρησε από το Γιβραλτάρ στις 28 Ιουλίου με προορισμό την Ολλανδία.

Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου μήκους 178 μέτρων OS 35 αναχωρούσε από το λιμάνι του Γιβραλτάρ στα τέλη Αυγούστου 2022 όταν συγκρούστηκε με το αγκυροβολημένο Adam LNG.

Το bulker σταμάτησε ακριβώς έξω από την ακτή του Γιβραλτάρ με το τμήμα της πλώρης να βυθίζεται στη θάλασσα. Ο καπετάνιος του OS 35 ομολόγησε την ενοχή του για την κατηγορία της πρόκλησης ρύπανσης από το ατύχημα. Το Adam LNG υπέστη μόνο μικρές ζημιές.

Με το πλοίο προσδεμένο στο Άμστερνταμ, το επόμενο στάδιο της επιχείρησης μπορεί να ξεκινήσει με τις χερσαίες ομάδες της Koole να αναλαμβάνουν το έργο.

Η επεξεργασία του κύτους του πλοίου θα γίνει από την DECOM Amsterdam, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη βιομηχανική διάλυση, στην αποκατάσταση και στην απομάκρυνση ναυαγίων.

Η εταιρεία αυτή ξεκίνησε το 2018 από την Koole Contractors ως μία από τις λίγες εταιρείες πράσινης ανακύκλωσης στην Ευρώπη και αργότερα εξαγοράστηκε από τη Larendael Participations. Οι εγκαταστάσεις της DECOM καλύπτουν μια έκταση 16 εκταρίων. Το ναυπηγείο ανακύκλωσης έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί 200 κιλότονους ετησίως.

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα