ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το κινεζικό supertanker-φάντασμα σήκωσε άγκυρα και διέφυγε από τις αρχές της Μαλαισίας!

Το VLCC SILVANA III εντοπίστηκε τις αρχές τις Μαλαισίας στα ύδατα της Κουάλα Κουαρού, νότια του νησιού Penang, στη Μαλαισία, στις 5 Δεκεμβρίου. Το δεξαμενόπλοιο αγκυροβόλησε χωρίς την άδεια των αρχών. Όταν το περιπολικό σκάφος της MMEA προσέγγισε το πλοίο με σκοπό την επιβίβαση η σκάλα δεν κατέβηκε ποτέ!

Αμέσως το δεξαμενόπλοιο σήκωσε την άγκυρα και έφυγε από το αγκυροβόλιο, παραβιάζοντας έτσι ολόκληρη σειρά των κανονισμών και νόμων της Μαλαισίας. Πρέπει να κρατηθεί όταν και όπου είναι δυνατόν.

Το Δεξαμενόπλοιο έφυγε από το αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης στις 27 Νοεμβρίου, με προορισμό πιθανώς για την Fujairah, αλλά το λιμάνι κατάπλου δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Στις 2 Δεκεμβρίου το πλοίο άλλαξε πορεία προς τα ύδατα της Μαλαισίας, πιθανώς αντιμετωπίζοντας κάποιο μηχανικό πρόβλημα, λόγο του ότι μείωσε την ταχύτητα του.

Κανένα ιστορικό δεν υπάρχει από το AIS σχετικά με την πορεία του από τις 2 Δεκεμβρίου έως στις 10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις περισσότερες βάσεις δεδομένων, το δεξαμενόπλοιο είναι σε υπηρεσία, αλλά μερικές το χαρακτηρίζουν ως «παροπλισμένο». Αν συμβαίνει αυτό, πιθανότατα, είναι στο τελευταίο ταξίδι του με προορισμό κάποιο διαλυτήριο πλοίων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλη την αναστάτωση με δεξαμενόπλοια-φάντασμα που παραδίδουν αργό στην Κίνα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να είναι ακόμη ένα τέτοιο δεξαμενόπλοιο.