Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου «Gerald R. Ford» κατέφτασε στο Όσλο (photo)

Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το USS Gerald R. Ford, κατέφτασε στο Όσλο την Τετάρτη, κάτι το οποίο είναι η πρώτη φορά για ένα τέτοιο πλοίο των ΗΠΑ, σε μια επίδειξη δύναμης του ΝΑΤΟ την στιγμή που διανύεται μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πλοίο και το πλήρωμά του θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές ασκήσεις με τις νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις κατά μήκος των ακτών της χώρας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο νορβηγικός στρατός.

Σε ένα σημείο στο φιόρδ του Όσλο, δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στην ακτή για να παρατηρήσουν το σκάφος καθώς διέσχιζε, τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο.

Την στιγμή που το πλοίο διερχόταν από το φιόρδ του Όσλο, αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί στην ακτή για να δούνε να περνάει το εντυπωσιακό πολεμικό πλοίο. Μάλιστα δεν παρέλειψαν να τραβήξουν αρκετές φωτογραφίες και βίντεο.

Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το αεροπλανοφόρο θα πλεύσει βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Η ρωσική πρεσβεία στο Όσλο καταδίκασε την επίσκεψη του αεροπλανοφόρου στο Όσλο.

«Δεν υπάρχουν ζητήματα στον (αρκτικό) βορρά που να απαιτούν στρατιωτική λύση, ούτε θέματα στα οποία απαιτείται εξωτερική παρέμβαση», ανέφερε η πρεσβεία σε ανάρτηση της στο Facebook.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο Όσλο πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν αποτελεί άμεση στρατιωτική απειλή για τη Νορβηγία, τέτοιες επιδείξεις ισχύος φαίνονται παράλογες και επιβλαβείς».

Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική και πέρυσι έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά από την πτώση στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο νορβηγικός στρατός και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ περιπολούν γύρω από τις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου από το φθινόπωρο, μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα