Πειραιάς
20°C

Το μέλλον της ναυτιλίας- Η αγορά των drones απογειώνεται με το νέο πρότυπο ISO

Δημοσιεύθηκε στις

06/11/2020

από

Εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ την επόμενη πενταετία, η παγκόσμια αγορά εμπορικών drones έχει αυξηθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια και δεν δείχνει σημάδια πτώσης.

Ωστόσο, όπου οι ρυθμοί υπερβαίνουν τις τεχνολογίες, τα Διεθνή Πρότυπα είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας. Ένα νέο πρότυπο ISO έχει μόλις δημοσιευθεί για να κρατήσει τους πάντες στον κλάδο στον ίδιο δρόμο.

Η χρήση πλέον των drones ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει μπεί για τα καλά στις ζωές μας και χρησιμοποιούνται για μια πληθώρα εργασιών στην παγκόσμια βιομηχανία. Φυσικά δε θα μπορούσε αυτή η τεχνολογία να μην εισχωρήσει και στη ναυτιλία.

Μερικές λύσεις που προσφέρουν τα drones είναι η ανίχνευση πυρκαγιών, ο έλεγχος της στάθμης των νερών, των κυκλοφοριακών προβλημάτων και πολλών άλλων, όπου και αποδεικνύεται η μοναδική τους αξία.

Ωστόσο η διασφάλιση ότι όλοι σε αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία βρίσκονται στον ίδιο δρόμο και στο ίδιο επίπεδο, είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της ελάχιστης ασφάλειας και ποιότητας, για να μην αναφέρουμε τον συντονισμό και την οργάνωση στον εναέριο χώρο.

ISO 21384-3, Μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών – Μέρος 3: Επιχειρησιακές διαδικασίες, δημοσιεύτηκαν για να καλύψουν αυτή την ανάγκη. Είναι το πρώτο διεθνές πρότυπο για τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και καθορίζει τις διεθνώς συμφωνημένες και αποδεκτές απαιτήσεις για ασφαλείς εμπορικές δραστηριότητες.

Ο John Walker, πρόεδρος της υποεπιτροπής ISO που ανέπτυξε το πρότυπο, δήλωσε ότι υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις για μικρά drones μόνο που θα επωφεληθούν από αυτό το πρότυπο, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών, της ασφάλειας, των μεταλλείων, των θαλάσσιων επιχειρήσεων και άλλα.

“Το εύρος των εφαρμογών αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ νωρίς και υπάρχουν ορισμένα βασικά εμπόδια για να ξεπεραστούν πριν επιτευχθεί η εμπορευματοποίηση σε μεγάλη κλίμακα”, ανέφερε.

“Το ISO 21384-3 θα βοηθήσει στην επίλυση αυτών των προκλήσεων παρέχοντας ένα πλαίσιο αέριας αξιοπλοΐας για την παγκόσμια βιομηχανία drones, επιτρέποντας την ασφαλέστερη και πιο διαδεδομένη χρήση”.

Η επιτροπή επεξεργάζεται επίσης διάφορα συμπληρωματικά πρότυπα που θα καλύπτουν άλλες πτυχές όπως η ασφάλεια, η ποιότητα και η ορολογία. Αυτοί περιλαμβάνουν το πρότυπο ISO 21384-2, Μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών – Μέρος 2: Συστήματα προϊόντων, ISO 21384-4, Μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών – Μέρος 4: Λεξιλόγιο και ISO 23665, Μη επανδρωμένα συστήματα αεροσκαφών – Εκπαίδευση προσωπικού εμπλεκόμενου σε επιχειρήσεις UAS.

“Μαζί, αυτά τα πρότυπα θα επιτρέψουν την ανάπτυξη νέων εφαρμογών για UAS πολύ πέρα από αυτό που βλέπουμε τώρα”, δήλωσε ο Walker.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
20°C