Οι ερευνητές βαθέων υδάτων ολοκλήρωσαν την πρώτη ψηφιακή σάρωση πλήρους μεγέθους του Τιτανικού, δείχνοντας ολόκληρο το ναυάγιο με μια άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια και σαφήνεια, δήλωσαν την Πέμπτη οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το νέο ντοκιμαντέρ για το δημοφιλέστερο ναυάγιο της ιστορίας.
Χρησιμοποιώντας δύο τηλεχειριζόμενα υποβρύχια, μια ομάδα ερευνητών πέρασε έξι εβδομάδες το περασμένο καλοκαίρι στον Βόρειο Ατλαντικό χαρτογραφώντας ολόκληρο το ναυάγιο και την περιοχή ακτίνας 3 μιλίων γύρω από αυτό, στο οποίο υπάρχουν τα συντρίμμια, νεαρού των οποίων διασκορπισμένα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών του πλοίου, όπως παπούτσια και ρολόγια!
Ο Ρίτσαρντ Πάρκινσον, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξερεύνησης βαθέων υδάτων Magellan, εκτίμησε ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν – συμπεριλαμβανομένων 715.000 εικόνων – είναι 10 φορές μεγαλύτερα σε όγκο από οποιοδήποτε υποβρύχιο τρισδιάστατο μοντέλο που επιχειρήθηκε ποτέ πριν.
«Είναι μια απολύτως ψηφιακή αντιγραφή του Τιτανικού με κάθε λεπτομέρεια», δήλωσε ο Άντονι Γκέφεν, επικεφαλής της δημιουργού ντοκιμαντέρ Atlantic Productions.
Ο Τιτανικός βρισκόταν στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας προς τη Νέα Υόρκη όταν προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο στα ανοιχτά της Νέας Γης στον Βόρειο Ατλαντικό στις 15 Απριλίου 1912. Το πολυτελές υπερωκεάνιο βυθίστηκε μέσα σε λίγες ώρες, έχοντας σαν αποτέλεσμα περίπου 1.500 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.
Το ναυάγιο, που ανακαλύφθηκε το 1985, βρίσκεται περίπου 3.800 μέτρα κάτω από τη επιφάνεια της θάλασςας, περίπου 435 μίλια ανοικτά των ακτών του Καναδά.
Οι ερευνητές πέρασαν επτά μήνες για να αποδώσουν τον μεγάλο όγκο δεδομένων που συγκέντρωσαν και ένα ντοκιμαντέρ για το έργο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο.
Πέρα όμως από αυτό, ο Geffen λέει ότι ελπίζει ότι η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει τους ερευνητές να επεξεργαστούν λεπτομέρειες για το πώς ο Τιτανικός βυθίστηκε και να δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν με την ιστορία με ένα νέο τρόπο.
«Είμαι ενθουσιασμένος γιατί αυτή η ποιότητα της σάρωσης θα επιτρέψει στους ανθρώπους στο μέλλον να περπατήσουν οι ίδιοι στον Τιτανικό… και να δουν πού ήταν η γέφυρα και οτιδήποτε άλλο».
Ο Parks Stephenson, κορυφαίος εμπειρογνώμονας του Τιτανικού που συμμετείχε στο έργο, αποκάλεσε το modeling “gamechanger”.
«Βλέπω λεπτομέρειες που κανείς από εμάς δεν έχει δει ποτέ πριν και αυτό μου επιτρέπει να βασιστώ σε όλα όσα έχουμε μάθει μέχρι σήμερα και να δω το ναυάγιο από μια νέα οπτική γωνία», είπε.