“Το ναυτιλιακό μουσείο Καρδαμύλων θα υλοποιηθεί ακόμα και αν δεν στηριχτεί από τον Δήμο”

Η Kardamylian Naftosyni AMKE ανταπαντά στη Δημοτική Αρχή

Τη άμεση αντίδραση της ΑΜΚΕ «Kardamylian Naftosyni» προκάλεσε το σχόλιο του Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη για την πορεία εξέλιξης του Ναυτιλιακού Μουσείου Καρδαμύλων.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΜΚΕ, χαρακτηρίζει το έργο ως επικό όχι μόνο για τη Χίο αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα, προσθέτοντας ότι, το έργο θα υλοποιηθεί ακόμα και αν δεν τύχει της στήριξης της Δημοτικής Αρχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

‘Αγαπάμε τα Καρδάμυλα και την ναυτιλία, σεβόμαστε τους ναυτικούς, αλλά δεν θα κάνουμε Ναυτιλιακό Μουσείο στα Καρδάμυλα. Δεν το είχαμε υποσχεθεί ΄! ( Δήμαρχος Χίου κ. Στ. Κάρματζης)

Αυτή ήταν η γενική απάντηση που έδωσε στο δημοτικό συμβούλιο και στα ΜΜΕ Χίου κάπως αμήχανα, ο δήμαρχος κ. Στ. Κάρματζης , όταν ερωτήθηκε από τον επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Κ.Τριαντάφυλλο, σχετικά με το Ναυτιλιακό Μουσείο Καρδαμύλων. Συνεχίζοντας, μίλησε για την επιθυμία του για την δημιουργία κάποιων άλλων μουσείων στην Χίο, μια και αυτό των Καρδαμύλων, δεν είναι το μόνο που μπορεί να γίνει! Τέλος, στους εξέφρασε επίσης, την ανησυχία του σχετικά με τον φόρτο εργασίας που μπορεί να υποβάλει στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου, αν αναλάβει ένα τέτοιο έργο όπως το Μουσείο της Ναυτιλίας στα Καρδάμυλα. Εμείς σταθήκαμε στην εξήγησή του , ότι δεν τοέχει υποσχεθεί προεκλογικά, άρα δεν έχει και κάποιου είδους υποχρέωση για το υποστηρίξει!

Προς Θεού κ. δήμαρχε, θα έπρεπε να το είχατε υποσχεθεί, πότε και σε ποιον ; Αυτή η μη υπόσχεση σας είναι που πραγματικά σας δεσμεύει και συγχρόνως σας απαλλάσσει από το έργο που δεν επιθυμείτε να προχωρήσετε; Ποιοι όμως είναι αλήθεια, οι πραγματικοί λόγοι που σας δεσμεύουν για να μην εμπλακείτε στην υπόθεση του Ναυτιλιακού Μουσείου Καρδαμύλων; Ενός μουσείου που αρχικά, ξεκίνησε σαν έργο από τον τότε δήμο Καρδαμύλων, το 2004 και κατόπιν εξελίχτηκε σε άθλο άοκνου εθελοντισμού από τους απανταχού Καρδαμυλίτες των οποίων επίτευγμα ήταν να κατατεθεί τον Ιούλιο του 2013,ένα ώριμο, πλήρως εγκεκριμένο φάκελο, από υπουργεία και υπηρεσίες, από την ΤΥΔΧ και τον δήμο Χίου. Τι σας οδηγεί αλήθεια, να πάτε ενάντια στην βούληση του κόσμου στα Καρδάμυλα, που πάντα, συνταυτίζει την ύπαρξη του με την θάλασσα και την ναυτιλία ;

Προφανώς οι εξηγήσεις σας, δεν έπεισαν κανένα και ιδιαίτερα φαντάζομαι τον κ.Τριαντάφυλλο που υπέβαλλε αρχικά, την ερώτηση. Ασφαλώς σε όλους εμάς, που υποστηρίζουμε από την πρώτη ημέρα της εκκίνησης του, κάπου 17 χρόνια πριν, μας δόθηκε η εικόνα ενός δημάρχου, που με ανούσιες δικαιολογίες προσπάθησε να αποποιηθεί το έργο του ΝΜΚ και να αποφύγει μια ευθύνη που δεν επιθυμεί. Αντί να χαρεί, που στην δική του δημαρχία έτυχε να υπάρχει στην ΤΥΔΧ ένα πανέτοιμο έργο από πλευράς μελετών και εγκρίσεων, μέσα στα ελάχιστα που υπάρχουν στην Χίο, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και στον πολιτισμό, για δικούς του λόγους, αντί να διεκδικήσει άμεσα την δημοπράτηση αυτού του έργου, το έκλεισε ακόμα ποιο βαθειά στα συρτάρια του. Νομίζαμε, ότι είχαμε ένα δήμαρχο δυναμικό και δραστήριο, που τον ενδιέφερε να δημιουργήσει και να αφουγκραστεί στην διάρκεια της θητείας του, το πραγματικό καλό για τον τόπο του και τα έργα που οι δημότες, θα ήθελαν πραγματικά να υλοποιηθούν. Γνωρίζετε άλλωστε, ότι δεν είναι κάτι καινούργιο και ότι εδώ και αρκετά χρόνια , ότι υπάρχει ομόφωνη ψηφοφορία για χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, του δημοτικό συμβουλίου του δήμου Χίου από το 2013.

Πιθανά, φαίνεται να μην σας συγκινεί καθόλου το μέγεθος του βάρους που κουβαλάει ένα μουσείο σαν αυτό, από την έννοια μόνο και την σημασία της εμπορικής ναυτιλίας , την μεγάλη της προσφορά της στην χώρα μας και στις χώρες, πέρα από τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Ίσως δεν σας συγκινούν πραγματικά οι αγώνες και τα επιτεύγματα των ναυτικών, παρόλο που υπήρξατε και εσείς ναυτικός για 5μιση χρόνια, η ναυτική μας ιστορία, οι αποχαιρετισμοί στις αποβάθρες μόνιμοι ή προσωρινοί, η αναγνώριση της σε όλα τα μέρη του κόσμου, οι γενεές που έζησαν και θα ζήσουν μέσα από αυτή, οι αχνές φιγούρες των παλαίμαχων και των οικογενειών τους, η Μάχη του Ατλαντικού, τα μπάρκα, η ελληνική σημαία στα μήκη και στα πλάτη, τίποτα από αυτά δεν τα θεωρείται σημαντικά για το νησί της Χίου, παρόλο που όπως λέτε, αγαπάτε και σέβεστε τους ναυτικούς ! Είναι αδύνατον να μην σας δημιουργείται έστω και ένα ελάχιστο σκίρτημα στην ψυχή σας για το αίσθημα υποχρέωσης, με το μικρό μέτρο που σας αναλογεί, ότι η Ελλάδα και το κράτος οφείλει ένα ελάχιστο αντίδωρο σε αυτούς που γεννήθηκαν και έζησαν με πυξίδα την θάλασσα και την ναυτιλία, σε αυτούς που πήραν και θα πάρουν την σκυτάλη των ωκεανών;

Δεν υπάρχει στην ατζέντα σας, το θέμα της ανάπτυξης και της ζωής για την Βόρεια Χίο, που θα δημιουργήσουν έργα όπως αυτά ; Στις νέες θέσεις εργασίας που θα υπάρξουν μαζί με άλλα έργα, στην ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, ξενοδοχείων και χώρων εστίασης, στην γνωριμία των επισκεπτών με το μεγάλο θέμα της εμπορικής ναυτιλίας ; Μα πάνω από όλα, στηναπόκτηση ενός φάρου πολιτισμού και πνευματικής δραστηριότητας για την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους και τους μαθητευόμενους που φοιτούν στα ναυτικά λύκεια της Χίου και των Καρδαμύλων. Δεν ζητήσαμε άλλωστε, τίποτα παραπάνω, από το να μεσολαβήσετε για να χρηματοδοτηθεί το έργο, από ευρωπαϊκάή άλλα προγράμματα, που για την επόμενη τετραετία θα συρρεύσουν άφθονα και στην Ελλάδα. Δεν ζητήσαμε να επιβαρύνομε την τσέπη του δήμου ή κάποιου άλλου. Ο κόπος άλλωστε και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα βοηθήσει στο να αναγνωριστεί και η δική σας προσωπικότητα, επί της ουσίας. Εσείς, θα είσαστε ο επικεφαλής όπως και αυτός που θα αφήσει , μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο έργο πίσω του.

κ. Δήμαρχε, θα γνωρίζετε πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια, ότι το μουσείο μας βασίστηκε στην έννοια του εθελοντισμού που είχε βασιστεί σε ένα αρχικό όραμα μας που δεν ήταν άλλο από το :‘’ Ένα μουσείο από όλους , για όλους ‘’ ! πιστεύοντας ότι τα Καρδάμυλα θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα δυναμικό μουσείο που θα καλύπτει τον ίδιο τον δυναμισμό της Καρδαμυλίτικης και γενικά της Χιώτικης ναυτιλίας. Το έργο αυτό ξεκίνησε από τον πρώην δήμο μας το 2004, μετά από την προτροπή των προηγούμενων δημοτικών αρχών που είχαν αρχίσει να δουλεύουν με τα τότε μέσα και χρηματοδοτήσεις, μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Πολύ σύντομα, αγκαλιάστηκε και υποστηρίχθηκε από την επιτροπή του δήμου η οποία κατόπιν, εδραιώθηκε σαν ΑΜΚΕ με την ονομασία ‘’ KardamylianNaftosini’’που πρωτοστάτησε στην αφύπνιση της συσπείρωσης ενός διάχυτου εθελοντισμού, όχι μόνο προσφέροντας ώρες προσωπικής εργασίας, για την συλλογή υλικού και εγγράφων καιτην προετοιμασία των μελετών, αλλά και στην ενθάρρυνσηγια την οικονομική υποστήριξη του έργου. Θα γνωρίζετε βέβαια, ότι όλο το κόστος των μελετών, όχι αμελητέο, καλύφθηκε από αυτή την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ, από πολλούς Καρδαμυλίτες, που προσέφεραν χρήματα από ελάχιστα ποσά, μέχρι και μεγάλα. Επιτύχαμε λοιπόν, να μην επιβαρυνθεί ούτε στο παραμικρό, ο δημοτικός προϋπολογισμός και παράλληλα, είμαστε σε θέση να ορίσουμε εμείς, για το τι είδους μουσείο θέλαμεκαι με ποια ποιότητα, τον τρόπο λειτουργίας του και του χαρακτήρα του. Ένα μουσείο που θα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ψηφιακό, ανοιχτό για γνώση και πληροφορία, χρησιμοποιώντας όλες τις νέες τεχνολογίες.Σαν αναφορά θα επαναλάβουμε το γεγονός ότι οι αρχιτεκτονικές μελέτες του υπό δημιουργία μουσείου μας, βραβεύθηκαν από την AthensBiennale και εκτέθηκαν στο Μουσείο Μπενάκηγια ένα μεγάλο διάστημα και που τώρα, βρίσκονται σκονισμένες στα ράφια της Τεχνικής Υπηρεσίας.Τι ντροπή!

Με ποια λογική λοιπόν, μπορείτε να στερείτε και να καθυστερείτε ακόμα περισσότερο, ένα τέτοιου μεγέθους έργο για τα Καρδάμυλα και την υπόλοιπη Χίο ; Ποιο είναι το παράδειγμα που θα δώσουμε σε όλους αυτούς που πρόσφεραν αυτά τα χρόνια ; Τι παράδειγμα θα δώσουμε στους νέους μας που παρακολουθούν το μεγάλο μας ταξίδι, για να προσφέρουν και αυτοί στο μέλλον, με την σειρά τους ;Η απροθυμία σας για την υλοποίηση του Ναυτικού Μουσείο Καρδαμύλων που κατά την γνώμη σας, πλεονάζει σανπεριττό έργο και δεν αποτελεί αναγκαιότητα είναι δική σας επιλογή και δικό σας δικαίωμα, σαν δήμαρχος Χίου. Φαίνεται ότι ήταν προαποφασισμένο και καταδικασμένο από εσάς, από πολύ νωρίτερα. Εμείς όμως, κ. δήμαρχε θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας, γιατί θεωρούμε ότι επειδή, τα Καρδάμυλα είναι μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις παγκοσμίως, είναι ντροπή να μην έχουν ένα σύγχρονο, μεγάλο Ναυτιλιακό Μουσείο που να γίνει σημείο αναφοράς για τον τόπο μας. Ευελπιστούμε ότι σύντομα, θα καταλάβετε και εσείς την δυναμικότητα αυτού του έργου που υπήρξε από χρόνια ο διακαής πόθος των Καρδαμυλιτών και θα ανακαλέσετε τις σημερινές σας σκέψεις , με γρήγορα και μεθοδικά βήματα σε όφελος της υλοποίησης του. Πάνω από όλα με την αλλαγή της παρούσας νοοτροπίας της Αυτοδιοίκησης, ότι τα έργα που αξίζουν, δεν είναι μόνο δρόμοι και ντουβάρια από τσιμέντα.

Ζητήσαμε να σας δούμε μετεκλογικά μεταφέροντας σας ένα παλιό αίτημα, από μια μεγάλη μερίδα του τόπου μας, όπως σωματεία, ιδρύματα, πλοιοκτήτες, ναυτικούς και τις οικογένειες τους, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες από όλες τις πλευρές της κοινωνίας. Εσείς όμως δεν δεχθήκατε ! Σας στείλαμε κάποια επιστολή ενημέρωσης, αλλά, δεν μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε, έστω και από κάποια, βασική συμπεριφορά τυπικότητας. Έτσι αδράξαμε την ευκαιρία της ερώτησης του κ. Τριαντάφυλλου στο δημοτικό συμβούλιο, για να ανανεώσουμε την μνήμη σας, της δημοτικής αρχής, της μειοψηφίας, των ΜΜΕ, των αρχών του τόπου μας, ορισμένων σχετικών υπουργείων και τέλους στους ίδιους τους Καρδαμυλίτες, για την καθυστέρηση του έργου του Ναυτιλιακού Μουσείου , στα Καρδάμυλα. Ευελπιστούμε ότι η επόμενη επικοινωνία μας , θα είναι ποιο αποτελεσματική, με την παρουσία πολλών ενδιαφερομένων.

Αυτό που ειλικρινά, δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι οι επίπλαστες δικαιολογίες εκ μέρους σας , για ένα επικό έργο στο οποίο όλοι μας πιστεύουμε και επιθυμούμε. Σας παρακαλούμε λοιπόν, αν μπορείτε, να αναλάβετε τις ευθύνες σας, εκφράζοντας ευθέως τις απόψεις σας, ότι το θέμα της εμπορικής ναυτιλίας και το μουσείο των Καρδαμύλων, δεν είναι στην δική σας προτεραιότητα. Το μουσείο μας θα υλοποιηθεί και μάλιστα σύντομα, είτε υποστηριχθεί από εσάς ή από οποιονδήποτε άλλον, γιατί η δύναμη της ναυτοσύνης και της ιστορίας της, δεν σβήνει ποτέ ούτε στο σήμερα, ούτε στο αύριο. Ούτε χάρη, ούτε ελεημοσύνη σας ζητάμε.

Το παρόν άρθρο θα κοινοποιηθεί μαζί με την δική σας δήλωση σε κρατικούς φορείς, βουλευτές Χίου, ιδρύματα, σωματεία και συλλόγους των Καρδαμύλων που έχουν υποστηρίξει το μουσείο, δωρητές και φίλους.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο σας ,Φωτεινή Ξυλά-Φαφαλιού και τα μέλη της KardamylianNaftosyniΑΜΚΕ.

politischios.gr

Διαβάστε ακόμα