Το πλοίο με το ακριβότερο φορτίο της ιστορίας που βυθίστηκε και επηρέασε ακόμη και την οικονομία των ΗΠΑ

Το ναυάγιο που μετέφερε τον περισσότερο χρυσό στην ιστορία είναι το SS Central America, γνωστό και ως “Πλοίο του Χρυσού”.

Λεπτομέρειες για το SS Central America

– Το πλοίο: Το SS Central America ήταν ένα ατμόπλοιο που ταξίδευε από την Κεντρική Αμερική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
– Η βύθιση: Βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ενός τυφώνα στις 12 Σεπτεμβρίου 1857 στα ανοιχτά των ακτών της Καρολίνας.
– Το φορτίο: Μετέφερε περίπου 13-15 τόνους χρυσού, που περιλάμβανε ράβδους χρυσού, νομίσματα και χρυσό σε σκόνη, αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων τότε (σημερινή αξία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων) .
– Οι απώλειες: Από τους περίπου 575 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, πάνω από 425 έχασαν τη ζωή τους, κάνοντάς το ένα από τα πιο τραγικά ναυάγια της εποχής.

Ανακάλυψη και ανάσυρση

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1988 από τον Tommy Thompson και την ομάδα του, που κατάφεραν να ανακτήσουν μεγάλο μέρος του χρυσού φορτίου. Η ανακάλυψη αυτή ήταν μια από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών και προσέλκυσε μεγάλη προσοχή παγκοσμίως .

Το SS Central America, με την τεράστια ποσότητα χρυσού που μετέφερε, παραμένει το ναυάγιο με το μεγαλύτερο φορτίο χρυσού στην ιστορία, επηρεάζοντας ακόμα και την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών εκείνη την εποχή λόγω της απώλειας τόσο μεγάλου πλούτου.

Διαβάστε ακόμα