Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατάσχεσε τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών από αλιευτικό σκάφος στον Κόλπο του Ομάν (φωτογραφίες)

Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εντόπισε ένα αλιευτικό σκάφος που προσπαθούσε να μεταφέρει λαθραία μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικού υλικού από το Ιράν στην Υεμένη. Το USCGC John Scheuerman (WPC 1146) της ακτοφυλακής των ΗΠΑ και το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS The Sullivans (DDG 68) έθεσαν υπό κράτηση το σκάφος καθώς διέσχιζε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν στις 8 Νοεμβρίου.

Μια έρευνα στο σκάφος με τη βοήθεια τεχνικών εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του Πολεμικού Ναυτικού από το USS Hurricane (PC 3) ανακάλυψε περισσότερους από 70 τόνους υπερχλωρικού αμμωνίου, ένα ισχυρό οξειδωτικό που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή καυσίμων πυραύλων καθώς και εκρηκτικών.

Στην έρευνα βρέθηκαν επίσης περισσότεροι από 100 τόνοι λιπάσματος, το οποίο είναι επίσης γνωστό για χρήση σε εκρηκτικά.

«Αυτή ήταν μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικού υλικού, αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερους από δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς ανάλογα με το μέγεθος», δήλωσε ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, του 5ου Στόλου και των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ. «Η παράνομη μεταφορά βοήθειας από το Ιράν δεν περνά απαρατήρητη. Είναι ανεύθυνο, επικίνδυνο και οδηγεί σε βία και αστάθεια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Το σκάφος και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος υπήκοοι Υεμένης κατά μήκος μιας θαλάσσιας διαδρομής που χρησιμοποιήθηκε ιστορικά για τη διακίνηση όπλων στους Χούτι στην Υεμένη κατά παράβαση της απόφασης 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, δήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ βύθισαν το αλιευτικό σκάφος στις 13 Νοεμβρίου επειδή αποτελούσε κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα για την εμπορική ναυτιλία. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος παραδόθηκαν στην ακτοφυλακή της Υεμένης στη θάλασσα στον Κόλπο του Άντεν.

Ο 5ος στόλος των ΗΠΑ κατέσχεσε προηγουμένως 40 τόνους λιπάσματος τον Ιανουάριο όταν το αντιτορπιλικό USS Cole (DDG 67) και το περιπολικό παράκτιο πλοίο USS Chinook (PC 9) εντίπισαν ένα άλλο αλιευτικό σκάφος στον Κόλπο του Ομάν που είχε προσπαθήσει να πραγματοποιήσει την παράνομη μεταφορά όπλων στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας μερικούς μήνες νωρίτερα.

«Μαζί με τους εταίρους μας, η CENTCOM έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και για την αποτροπή της παράνομης και αποσταθεροποιητικής ροής θανατηφόρου υλικού στην περιοχή μέσω της ξηράς, του αέρα και της θάλασσας», δήλωσε ο στρατηγός Michael «Erik» Kurilla. , διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM).

Η επιχειρησιακή περιοχή του 5ου Στόλου περιλαμβάνει 21 χώρες, τον Αραβικό Κόλπο, τον Κόλπο του Ομάν, την Ερυθρά Θάλασσα, τμήματα του Ινδικού Ωκεανού και τρία κρίσιμα σημεία, στο Στενό του Ορμούζ, το Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και τη Διώρυγα του Σουέζ.

Διαβάστε ακόμα