Το πολυσύχναστο Λιμάνι του Άμστερνταμ (Video)

Πλοία, γερανοί, φορτηγίδες και ρυμουλκά φτάνουν, αναχωρούν ή απλά μετακινούνται. Πλοία φορτώνουν και εκφορτώνουν, βάρκες αγκυροβολούν, η αστυνομικά και τελωνειακά σκάφη περιπολούν, καθοδηγούν ή βοηθούν.

Αυτή είναι η καθημερινότητα που επικρατεί στο λιμάνι του Άμστερνταμ (Ολλανδικά: Haven van Amsterdam), το 4ο μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη από άποψη μετρικών τόνων φορτίου. Το λιμάνι βρίσκεται στην όχθη ενός πάλαι ποτέ κόλπου που ονομάζεται IJ και της διώρυγας της Βόρειας Θάλασσας, που το συνδέει με τη Βόρεια Θάλασσα.

Το λιμάνι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 13ο αιώνα και ήταν ένα από τα κύρια λιμάνια της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, το 17ο αιώνα. Σήμερα, το λιμάνι του Άμστερνταμ, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι στην Ολλανδία, μετά το λιμάνι του Ρότερνταμ.

Το 2014, το λιμάνι του Άμστερνταμ έφτασε σε διακίνηση φορτίου τους 97,4 εκατομμύρια τόνους, οι περισσότεροι των οποίων ήταν χύδην φορτίο.

Το λιμάνι του Άμστερνταμ βρίσκεται στις όχθες του Καναλιού της Βόρειας Θάλασσας και του IJ. Το λιμάνι είναι συνδεδεμένο με τη Βόρεια Θάλασσα μέσω της διώρυγας της Βόρειας Θάλασσας, με το Den Helder, μέσω του North Holland Canal, με το Markermeer μέσω του IJ και του IJmeer και με το Ρήνο μέσω της διώρυγας του Αμστερνταμ-Ρήνου.

Συνολικά, το λιμάνι αποτελείται από 620 εκτάρια (1.500 στρέμματα) πλωτών οδών και 1.995 εκτάρια (4.930 στρέμματα) χερσαίας περιοχής, συμπεριλαμβανομένων λιμενικών ακινήτων, αποβάθρων, δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, τάφρων και χώρων πρασίνου.

Χύδην φορτίο:
-το λιμάνι του Άμστερνταμ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι εκφόρτωσης ξηρού χύδην της Ευρώπης, κυρίως άνθρακα και βενζίνης, ενώ το Άμστερνταμ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι παγκοσμίως εκφόρτωσης βενζίνης και κακάο.
Οικοσυσκευές:
-το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι μεταφοράς οικοσυσκευών στη Δυτική Ευρώπη.
Τρόφιμα:
Το μεγαλύτερο λιμάνι κακάο παγκοσμίως.
Το λιμάνι του IJmuiden είναι ένας ευρωπαϊκός κόμβος για τα ψάρια, και το λιμάνι του Beverwijk είναι ένα μεγάλο λιμάνι για φρούτα και πατάτες.
Κρουαζιέρες:
-έχει καταταγεί το 4ο μεγαλύτερο λιμάνι για κρουαζιέρες στη Βόρεια-Δυτική Ευρώπη, με περισσότερα από 150 κρουαζιερόπλοια κάθε χρόνο.

Στο παραπάνω βίντεο φαίνονται το Viking Adventure, το τάνκερ Martine με δύο ρυμουλκά, το Svitzer Tug, το Moleson, το Veronica PG, το Miho Pracat, το Svitzer Amstel, οι βαρκάρηδες ελλιμενισμού του Koperen Ploeg,το Piavia, το Ρ97 περιπολικό σκάφος, το Iskus Arion Tug, το Themsestern, το Queen Victoria, οι γερανοί της Igma, το RWS 70 Rijkswaterstaat βοηθητικό σκάφος, τρία περιπολικά του λιμανιού του Άμστερνταμ, το Svitzer Svezia ρυμουλκό, η Diana Shipping Inc, το Anita, ο γερανός Vanitas, το Turchese, το GVB Deck 4, το Durban Bay, το Lady Ami, το Safmarine Linyati, ο γερανός Maja, το RIO, το GVB IJveer 56, το Weichelstern,το Scorpio, ο γερανός Erasmus, το Yong Huan, πέντε σκάφη του λιμενικού του Άμστερνταμ, το Dumlupinar.

Σχετικά με το τραγούδι:

“To (Λιμάνι του) Άμστερνταμ” είναι ένα τραγούδι από το 1964 του Jacques Brel. Συνδυάζοντας ένα ισχυρό μελαγχολικό κρεσέντο με μια πλούσια ποιητική διήγηση των κατορθωμάτων των ναυτικών που παιρνάν την άδεια τους στην ακτή του Άμστερνταμ, είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά στον χρόνο και δημοφιλή έργα και έχει κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον εννέα γλώσσες. Το τραγούδι που χρησιμοποιείται στο βίντεο είναι μια ζωντανή ηχογράφηση, σε ερμηνεία Ute Lemper.

Διαβάστε ακόμα