Το ρωσικό ναυτικό παρέλαβε το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο με τρομερές επιχειρησιακές δυνατότητες (video)

Το ρωσικό ναυτικό παρέλαβε το μεγαλύτερο υποβρύχιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ, το ερευνητικό υποβρύχιο Belgorod.

Το υποβρύχιο των 24.000 τόνων μήκους 183 μέτρων, διπλού αντιδραστήρα, έχει σχεδιαστεί για υποθαλάσσιες έρευνες και διαθέτει έξι τορπίλες με πυρηνικά όπλα Poseidon, καθιστώντας έτσι το το πιο βαριά οπλισμένο «ερευνητικό» σκάφος στον κόσμο.

Σε σχόλια κατά την τελετή παράδοσης, οι Ρώσοι αξιωματούχοι γιόρτασαν τις πρωτοποριακές επιστημονικές του ικανότητες.

Σύμφωνα με το ναυπηγείο Sevmash, το υποβρύχιο είναι «σχεδιασμένο για να επιλύει διάφορα επιστημονικά προβλήματα, να διεξάγει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως φορέας διάσωσης βαθέων υδάτων και αυτόνομων μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων».

Αυτά τα οχήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το μυστικό κατασκοπευτικό υποβρύχιο Losharik, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται για να πραγματοποιεί παρεμβολές στα υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνιών.

«Το υποβρύχιο Belgorod φέρνει νέες ευκαιρίες για τη Ρωσία στη διεξαγωγή διαφόρων μελετών και επιτρέπει ποικίλες επιστημονικές αποστολές και επιχειρήσεις διάσωσης στις πιο απομακρυσμένες περιοχές των ωκεανών», δήλωσε ο Γενικός Διοικητής του Ρωσικού Ναυτικού, Ναύαρχος Nikolai Evmenov.

Το Belgorod είναι το μακρύτερο υποβρύχιο που κατασκευάστηκε ποτέ, ξεπερνώντας το μήκος της τεράστιας κατηγορίας Typhoon της σοβιετικής εποχής (αν και όχι το εκτόπισμα). Όπως ήταν και το Typhoon, η πιο σημαντική αποστολή του Belgorod είναι η παράδοση πυρηνικών κεφαλών.

Το μπροστινό διαμέρισμα στον θάλαμο διακυβέρνησης περιέχει μισή ντουζίνα Poseidon / Status-6 Oceanic Multipurpose Systems: πυρηνοκίνητες και πυρηνικά οπλισμένους διηπειρωτικούς πυραύλους, τα μοναδικά όπλα του είδους τους.

Τα Poseidon “Doomsday” έχουν σχεδιαστεί για να διανύουν έως και 5.000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 50-100 κόμβων, και να διέρχονται από σε ένα λιμάνι ή από μια παράκτια περιοχή και να πυροδοτούν μια πυρηνική κεφαλή.

Οι άμεσες επιπτώσεις της έκρηξης θα ήταν ακραίες, αλλά ο πραγματικός στόχος θα ήταν να επικαλυφθούν μεγάλες εκτάσεις της γύρω ακτογραμμής με ραδιενεργές εκρήξεις – ένας διαρκής και δύσκολος στην αποκατάσταση κίνδυνος υποβρύχιων πυρηνικών εκρήξεων. Η υποβρύχια μέθοδος παράδοσης θα παρακάμπτει τις (αμερικανικές) δυνατότητες πυραυλικής άμυνας.

Για να προωθήσει την επιστημονική του αποστολή, το Belgorod είναι επίσης εξοπλισμένο για να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα μητρικού πλοίου για ερευνητικά υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς των επανδρωμένων μίνι υποβρυχίων που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την παραβίαση υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών.

Η δραστηριότητα της Ρωσίας κοντά σε υποθαλάσσιες καλωδιακές διαδρομές έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εγείροντας ανησυχίες για την ασφάλεια των υποδομών των δεδομένων από τα οποία μεταφέρονται το 95 τοις εκατό της διηπειρωτικής κίνησης στο Διαδίκτυο.

Διαβάστε ακόμα