Το Ρότερνταμ δοκιμάζει Drones για επιθεωρήσεις πλοίων και παρακολούθηση του λιμανιού

Το λιμάνι του Ρότερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο, δοκίμασε drones για μια σειρά από εργασίες επιθεώρησης και παρακολούθησης. Η Λιμενική Αρχή αναφέρει ότι θα δοκιμάσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τους επόμενους μήνες κοντά στο Europoort και στη δυτική επέκταση Maasvlakte, η οποία περιλαμβάνει τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και φορτίου.

Η Αρχή του Λιμένα του Ρότερνταμ λέει ότι θέλει να κατανοήσει εάν τα drones είναι κατάλληλα για να υποστηρίξουν επιθεωρητές και πλοιάρχους εμπορικών πλοίων στο έργο τους. Οι δοκιμές επικεντρώνονται σε επιθεωρήσεις θαλάσσιας και εσωτερικής ναυτιλίας από το Harbour Master’s Division για ανεφοδιασμό, ρύπανση των υδάτων, μεταφορά από πλοίο σε πλοίο, μεταφορά από ακτή σε πλοίο, ατμοσφαιρική ρύπανση (καπνός ή αιθάλη), και επισκευές στα πλοία.

Το λιμάνι επέλεξε για τις δοκιμές το το Aera 3, το οποίο είναι το νεότερο μοντέλο drone από τον Ολλανδό κατασκευαστή Avy,. Το drone έχει άνοιγμα φτερών περίπου οκτώ πόδια, ταχύτητα περίπου 55 μίλια την ώρα και εμβέλεια περίπου 60 μιλίων με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Η Λιμενική Αρχή λέει ότι δύο ή τρία drones θα αρκούσαν για να καλύψουν όλη την περιοχή του λιμανιού.

Το πρωταρχικό καθήκον για τα drones θα είναι η παρακολούθηση της δραστηριότητας στο λιμάνι. Η Λιμενική Αρχή αναφέρει για παράδειγμα, ότι εάν το drone εντοπίσει κάποια παράνομη δραστηριότητα ενός πλοίου, στη συνέχεια θα μπορεί να επικοινωνήσει με το συγκεκριμένο πλοίο για να βεβαιωθεί οτι ακολουθεί τους κανονισμούς.

Ανάμεσα στα άλλα καθήκοντα για τα οποία πιστεύουν ότι τα drones θα ήταν κατάλληλα είναι η παρακολούθηση κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού στο λιμάνι. Θα μπορούσαν να έχουν γρήγορα ένα drone πάνω από την περιοχή για να δουν τι συμβαίνει και να παρακολουθούν την όποια επιχείρηση. Το drone μπορεί επίσης να μεταφέρει μικρά φορτία έως 3 κιλά, όπως ιατρικές προμήθειες, εξαρτήματα σκαφών ή δείγματα φορτίου, διευκολύνοντας τη μεταφορά τέτοιων αντικειμένων στο λιμάνι.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα απογειωθούν αυτόματα από σταθμό σύνδεσης που είναι εγκατεστημένος στην υπηρεσία πλοήγησης Rotterdam-Rijnmond στο Pistoolhaven. Τα drones και τα ελικόπτερα θα μοιράζονται τον ίδιο εναέριο χώρο, επομένως θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτού του εναέριου χώρου. Οι επιχειρήσεις πλοήγησης, έρευνας και διάσωσης που διεξάγονται με τα ελικόπτερα θα έχουν πάντα προτεραιότητα έναντι των επιχειρήσεων drone. Προγραμματίζουν επίσης τακτικές ενημερώσεις με τους πιλότους των ελικοπτέρων, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στο χώρο της Υπηρεσίας Πλοήγησης, τις ημέρες που θα επιχειρούν τα drones.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη γίνονται ολοένα και πιο χρήσιμα για μια ποικιλία λειτουργιών θαλάσσιας παρακολούθησης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ναυτιλιακής Ασφάλειας (EMSA) καθιστά διαθέσιμα drones για μια σειρά εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και του ελέγχου εκπομπών από πλοία που επιχειρούν σε απαγορευμένες περιοχές, καθώς και για τον συντονισμό με την ακτοφυλακή για επιχειρήσεις ασφάλειας και διάσωσης.

Το λιμάνι της Αμβέρσας δοκιμάζει επίσης drones για την παρακολούθηση της δραστηριότητας και τη διατήρηση της ασφάλειας σε όλο το λιμενικό συγκρότημα. Διερεύνησαν τη χρήση των drones σε διάφορες καταστάσεις, όπως επιθεώρηση υποδομής, επιτήρηση και παρακολούθηση, διαχείριση συμβάντων, διαχείριση αγκυροβολίων και ανίχνευση πετρελαιοκηλίδων.

Διαβάστε ακόμα