Το ταχύτερο επιβατηγό πλοίο στον κόσμο πλέει με ασύλληπτη ταχύτητα! (video)

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε και είδαμε βίντεο από τα έγκατα του SeaJets World Champion Jet, το οποίο είναι το ταχύτερο επιβατηγό πλοίο στην Ελλάδα και το δεύτερο ταχύτερο στον κόσμο!

Το SeaJets World Champion Jet υπήρξε μια εποχή η οποία ήταν το ταχύτερο στον κόσμο, και αυτό ήταν η αιτία για να γραφτεί και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Ποιο είναι όμως το πλοίο το οποίο το «γκρέμισε» από την πρώτη θέση και πόσο είναι η ασύλληπτη ταχύτητα η οποία μπορεί να αναπτύξει;

Το ταχύτερο επιβατηγό πλοίο στον κόσμο είναι το Francisco, ένα καταμαράν 99 μέτρων, το οποίο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα του φτάνει το εντυπωσιακό νούμερο των 58,1 κόμβων ή 107.6 χιλιόμετρων την ώρα, ξεπερνώντας έτσι την ταχύτητα του μετρό της Σιγκαπούρης, που είναι 100 χλμ. την ώρα!

Το ταχύπλοο κατασκευάστηκε από την εξειδικευμένη ναυπηγική εταιρεία «Incat» για λογαριασμό της Αργεντίνικης εταιρείας Buquebus, με σκοπό να εκτελεί δρομολόγια από το Μπουένος Άιρες.

Το πλοίο καθελκύστηκε τον Νοέμβριο του 2012 και οι θαλάσσιες δοκιμές του ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2013.

Ο Francisco Papa «βάφτισε» το ενεργειακά αποδοτικό πλοίο τον Ιούνιο του 2013 προς τιμήν του Πάπα Φραγκίσκου.

Πώς μπορεί να πλέει τόσο γρήγορα μεταφέροντας χιλιάδες επιβάτες και αυτοκίνητα;

Η υψηλή ταχύτητα του σκάφους μπορεί να αποδοθεί στον σχεδιασμό του καταμαράν, στο ελαφρύ του βάρος, στη χρήση του συμπαγούς αλουμινίου και στην ισχύ που παράγεται από τους δύο αεριοστρόβιλους.

Η επιφάνεια της γάστρας που έρχεται σε επαφή με το νερό είναι επίσης μικρότερη σε σύγκριση με ένα συμβατικό πλοίο. Ως εκ τούτου, η αντίσταση του κύτους είναι σημαντικά χαμηλότερη, πράγμα που σημαίνει ότι το καταμαράν απαιτεί λιγότερη ισχύ για να αποδώσει την ίδια ταχύτητα σε σχέση με ένα συμβατικό οχηματαγωγό με μόνο κύτος.

Το Francisco έχει χωρητικότητα 1.000 επιβατών και 150 αυτοκινήτων, ενώ διαθέτει κατάστημα αφορολογήτων ειδών 1.100 τετραγωνικών μέτρων, οικονομική θέση επιβατών, πρώτη θέση επιβατών αλλά και ένα αποκλειστικό VIP σαλόνι.

Το Francisco είναι επίσης το πρώτο οχηματαγωγό ferry στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιεί LNG ως κύριο καύσιμο για την κίνηση των δύο αεριοστρόβιλων.

Το πλοίο δεν έχει συμβατική προπέλα και πηδάλιο αλλά με σύστημα waterjet.

Αυτό είναι λοιπόν το ταχύτερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον επιβατηγό και οχηματαγωγό ταχύπλοο στον κόσμο!

Φωτογραφία: https://www.shipspotting.com

Διαβάστε ακόμα