Η τριήρης, το σπουδαιότερο πολεμικό πλοίο της αρχαιότητας, ήταν ένα ελαφρύ, γρήγορο και με ισχυρή πλώρη κωπήλατο πλοίο, με το οποίο όλα σχεδόν τα τότε ναυτικά επί περίπου πέντε, κατ’ άλλους επτά, αιώνες στη Μεσόγειο, γνώρισαν μεγάλες δόξες αφού διακρίθηκε σχεδόν σε όλες τις ναυμαχίες της προκλασικής και της κλασικής περιόδου. Δίκαια λοιπόν το πλοίο αυτό, χαρακτηρίστηκε σαν «το αριστούργημα» της αρχαίας Ελληνικής ναυπηγικής.
Η τριήρης, που πρώτος ο Κορίνθιος αρχιτέκτων-ναυπηγός Αμεινοκλής Βακχιάδης το 700 π.Χ., κατασκεύασε για τους Σάμιους (Θουκ. 1,9,4), ήταν ένα επίτευγμα της ναυπηγικής τέχνης και ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν πλοίο που έφερε, τρεις επάλληλες σειρές κουπιών. (Λέγονται …. τριήρεις εν Κορίνθω πρώτον της Ελλάδος ναυπηγηθήναι (Θουκ. Α 13.2).
Η εμφάνιση της, σηματοδότησε την εξέλιξη ενός ισχυρού «πολεμικού ναυτικού» στην Αρχαία Ελλάδα και δημιούργησε μια νέα κλάση πολεμικού πλοίου που αντικατέστησε τις μονήρεις (τριακόντορους – πεντηκόντορους) και τις διήρεις. Η κατάληξη –ηρης, αναφέρεται στον αριθμό των σειρών κωπηλατών ανά πλευρά ενώ η κατάληξη –ορος αναφέρεται στον συνολικό αριθμό των κουπιών.
Την εποχή του Περιάνδρου (8ος αι. πΧ) που η πειρατεία ανθούσε και το εμπόριο πληττόταν καίρια, έπρεπε να φτιαχτεί ένα πλοίο πιο γρήγορο και πιο γερό από αυτά των πειρατών αφενός για να αντιμετωπιστεί η πειρατεία και αφετέρου για να εκδιωχθούν οι πειρατές. Θαλάσσιο έλεγχο θα λέγαμε σήμερα πώς ήθελαν οι Αθηναίοι να αποκτήσουν.
Με ελάχιστες λοιπόν αυξήσεις στις διαστάσεις π.χ. μιας πεντηκόντορους, κατάφεραν να αυξήσουν την ισχύ προώσεως από 50 κωπηλάτες σε 170. Να την τριπλασιάσουν δηλαδή και αυτό το πέτυχαν με την τοποθέτηση των κωπηλατών στις σειρές καθ ύψος. Επιπροσθέτως η σχεδίαση της ήταν τέτοια ώστε να επιτρέπει εύκολα και γρήγορα, την αλλαγή ρόλου ανάλογα με την αποστολή. Μπορούσε τη μια στιγμή να είναι τρομερό επιθετικό όπλο μάχης και την άλλη να είναι βοηθητικό πλοίο, να μεταφέρει εφόδια, ταχυδρομείο, πρέσβεις και διπλωμάτες, ιερά σύμβολα, οπλίτες (πεζοναύτες) ή να είναι ιππαγωγό και να μεταφέρει 30-35 ίππους με τους ιππείς και όλο τον εξαρτισμό τους.
Διαβάστε την συνέχεια στο PDF που ακολουθεί.
Η-τριήρης_Το-μακροβιότερο-και-διασημότερο-πολεμικό-πλοίο-του-κόσμου-3