Τριπλό χτύπημα πειρατών στην Ινδονησία

peiratia_se_ploia_

Τρία πλοία δέχθηκαν επίθεση μέσα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας στ’ ανοιχτά του ινδονησιακού νησιού Bintan, σύμφωνα με συμβουλευτική εταιρία για θέματα ναυτιλιακής ασφαλείας.

Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου, όταν πέντε ληστές προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε ένα τάνκερ μεταφοράς χημικών προϊόντων περίπου 12 ναυτικά μίλια βόρεια-ανατολικά της Pulau Bintan (ακριβής θέση 01 ° 24.4 ‘N 104 ° 41’E).

Αναφορές λένε ότι οι ληστές εγκατέλειψαν την επιχείρηση τους όταν το πλήρωμα σήμανε τον συναγερμό. Τίποτα δεν είχε κλαπεί και κανένας από το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε.

Λιγότερο από μία ημέρα αργότερα ένα άλλο χημικό τανκερ καταλήφθηκε από ληστές περίπου 13 ναυτικά μίλια βόρεια του Pulau Bintan (ακριβής θέση 01 ° 27.2 ‘N 104 ° 35.2’ E).

Ανταλλακτικά για τον κινητήρα του τάνκερ φέρονται να έχουν κλαπεί. Το πλήρωμα συγκεντρώθηκε και μετάδωσε ένα μήνυμα ασφαλείας στα σκάφη που έπλεαν σε κοντινή απόσταση.

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 7 Μαΐου, ένα αγκυροβολημένο τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου καταλήφθηκε από τέσσερις ενόπλους περίπου 15 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά από το Pulau Bintan (ακριβής θέση 01 ° 28.7 ‘N 104 ° 40’E).

Σε αυτήν την περίπτωση οι ληστές έφυγαν επίσης με άδεια χέρια, αφού το πλήρωμα του πλοίου χτύπησε τον συναγερμό.

Λεπτομέρειες σχετικά με τα τρία αυτά περιστατικά υπάρχουν στην τελευταία έκθεση για την πειρατείας από την βρετανική συμβουλευτική εταιρεία για θέματα ναυτιλιακής ασφαλείας AKE Maritime.

Οι περιπτώσεις των μικρο-ληστειών στα λιμάνια της Ινδονησίας εξακολουθούν να κατέχουν εξέχουσα θέση στις εκθέσεις αυτού του τομέα.

Σε δήλωση της η AKE Maritime υπογραμμίζει την ανάγκη να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το πλήρωμα σε κατάσταση επαγρύπνησης, και να εξασφαλίζει την τήρηση των βασικών μέτρων ασφαλείας.

“Σχεδόν όλες οι επιθέσεις είναι ευκαιριακές ληστείες τύπου ‘χτυπάω και αρπάζω’ σε σκάφη σε λιμάνια ή αγκυροβολημένα”.

Διαβάστε ακόμα