Η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, η οποία ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα, ψήφησε ομόφωνα την Τρίτη έναν νόμο που επιτρέπει ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών σε όποιον υποστηρίζει ή χρηματοδοτεί οποιουδήποτε είδους πειρατεία ή αποκλεισμό εμπορικών πλοίων.
Ο νόμος έρχεται μετά από πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ κατά των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας.
Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ προχώρησε στην κατάσχεση ενός υπό κυρώσεων δεξαμενόπλοιου VLCC, το οποίο μετέφερε αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας νωρίτερα αυτόν τον μήνα και επιχείρησε να κατασχέσει ακόμη δύο που συνδέονται με τη Βενεζουέλα το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι κατασχέσεις είναι το μεγαλύτερο πλήγμα της Ουάσινγκτον στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA από τότε που το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στους πρώην εμπορικούς εταίρους της πετρελαϊκής εταιρείας, δύο θυγατρικές της ρωσικής Rosneft, το 2020, αναγκάζοντάς την να μειώσει την παραγωγή και τις εξαγωγές. Η PDVSA βρισκόταν ήδη υπό κυρώσεις από το 2019.
Το σχέδιο «Νόμου για την Εγγύηση της Ελευθερίας της Ναυσιπλοΐας και του Εμπορίου κατά της Πειρατείας, των Αποκλεισμών και Άλλων Διεθνών Παράνομων Πράξεων» κατατέθηκε τη Δευτέρα από τον φιλοκυβερνητικό νομοθέτη Giuseppe Alessandrello.
Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Jorge Rodriguez δήλωσε στο τέλος της συνόδου ότι το νομοσχέδιο θα σταλεί στην εκτελεστική εξουσία για έγκριση και θα τεθεί σε ισχύ μόλις δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα.
Η Ουάσινγκτον έχει αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση του Προέδρου Nicolas Maduro τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της στρατιωτικής δύναμης στην Καραϊβική και των θάνατο δεκάδων ανθρώπων από επιθέσεις σε σκάφη που, όπως ισχυρίζεται, διακινούν ναρκωτικά στα ανοικτά των ακτών της.

Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι οι επιχειρήσεις αποτελούν μέρος των προσπαθειών για την καταπολέμηση της αποφυγής των κυρώσεων και της διακίνησης ναρκωτικών. Ο Maduro λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να υπονομεύσουν την οικονομία της Βενεζουέλας και να τον απομακρύνουν από την εξουσία.
Ο Rodriguez επέκρινε επίσης την πολιτική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, της οποίας η ηγέτης κρύβεται εδώ και μήνες, αλλά ταξίδεψε στο Όσλο στις αρχές Δεκεμβρίου για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης.
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προωθεί τις κυρώσεις και είπε ότι «έκλεψε, λεηλάτησε και υποκλίθηκε στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό», προσθέτοντας ότι «είναι ευχαριστημένοι με τις επιθετικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην Καραϊβική Θάλασσα».
















