Βίντεο: Σε εξέλιξη η επιχείρηση μετάγγισης των 1,4 εκ. βαρελιών πετρελαίου από το πλοίο – «οικολογική βόμβα» (video)

Η μετάγγιση του πετρελαίου από το εγκαταλειμμένο και επικίνδυνο FSO Safer που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης συνεχίζεται με επιτυχία σύμφωνα με ενημερώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και την εταιρεία Boskalis.

Η ομάδα από το SMIT Salvage ξεκίνησε τη μετάγγιση πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, περισσότερο από το ένα τρίτο του αργού πετρελαίου έχει μεταφερθεί χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Η επιχείρηση μετάγγισης ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου μετά από σχεδόν δύο μήνες προετοιμασίας. Το δεξαμενόπλοιο Yemen προσέδεσε δίπλα στο FSO Safer και άρχισε η επιχείρηση των περίπου 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που ήταν αποθηκευμένα στο πλοίο από το 2015.

Η είδηση ​​για την έναρξη της μετάγγισης του πετρελαίου χαιρετίστηκε ευρέως από χώρες σε όλη την περιοχή και σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν την επιχείρηση.

Για την άντληση και την μετάγγιση του πετρελαίου στο δεξαμενόπλοιο Yemen, ποντίζονται υδραυλικές αντλίες σε κάθε δεξαμενή του FSO Safer. Κατά τη επιχείρηση μετάγγισης, παρέχεται αδρανές αέριο για να διατηρείται η ατμόσφαιρα της δεξαμενής σε ασφαλή επίπεδα. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα φορητό σύστημα που έχει φέρει η ομάδα που έχει αναλάβει την επιχείρηση.

Εικόνες από το πλοίο-οικολογική βόμβα που βρίσκεται στα ανοιχτά της Υεμένης

Το σύστημα αδρανοποίησης των δεξαμενών του FSO Safer δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, με τις αναφορές να λένε ότι οι δεξαμενές του δεν είναι σωστά αδρανοποιημένος και ότι έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση οξυγόνου από τα επιτρεπτά όρια. Αυτός ήταν ένας από τους κυρίους λόγους που προκάλεσαν ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής έκρηξης.

Η επιχείρηση ξεκίνησε με δύο από τις κεντρικές δεξαμενές του Safer και μέσα σε δύο ημέρες ο ΟΗΕ ανέφερε ότι 223.000 βαρέλια πετρελαίου είχαν μεταφερθεί με ασφάλεια. Το Σαββατοκύριακο ανέφεραν ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης μετάγγισης. Στις 30 Ιουλίου, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανέφεραν ότι 360.000 βαρέλια, περίπου το 25% της συνολικής ποσότητας που έχει στις δεξαμενές του το Safer, έχουν μεταφερθεί στο τάνκερ Yemen.

Η Boskalis στην τελευταία του ενημέρωση της επιβεβαίωσε ότι «η μεταφορά πετρελαίου προχωρά καλά και θα διαρκέσει δύο έως τρεις εβδομάδες».

Μόλις μεταγγιστεί όλο το αντλήσιμο πετρέλαιο από το Safer, στον πυθμένα των δεξαμενών του θα παραμείνει μια στρώση υπολειμμάτων πετρελαίου. Αυτό θα αφαιρεθεί από ένα κινητό μηχάνημα καθαρισμού δεξαμενών, το οποίο θα καθαρίσει το εσωτερικό των δεξαμενών σε μια επιχείρηση που αναμένεται να διαρκέσει δύο έως τρεις εβδομάδες.

Επιπλέον, το Safer θα προετοιμαστεί για την ανακύκλωση του προτού τρυπήσει ή κοπεί κάποιο μέρος του κύτους του. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ αρχικά ήλπιζαν να επισκευάσουν το Safer, αλλά αργότερα ανέφεραν ότι το πλοίο βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα ήταν δυνατή η επισκευή του.

Start oil transfer from FSO Safer to replacement tanker in Yemen_UHD_copyright Boskalis from Boskalis on Vimeo.

Διαβάστε ακόμα