Βίντεο: Το γιγάντιο φορτηγό πλοίο που θα κινείται με τον άνεμο και θα μπορεί να μεταφέρει 7.000 αυτοκίνητα!

Ένα γιγάντιο ιστιοφόρο που θα κινείται με αιολική ενέργεια και ονομάζεται «Oceanbird» θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται τα εμπορεύματα.

Η καινοτόμος σουηδική τεχνολογία θα καταστήσει δυνατή την πρόωση των μεγάλων ποντοπόρων πλοίων με την βοηθείας του ανέμου. Το Wallenius Marine’s Oceanbird είναι μια ιδέα για ένα PCTC (Pure Car and Truck Carrier) με ικανότητα μεταφοράς έως και 7.000 αυτοκινήτων.

Πριν από εκατό χρόνια τα πλοία που κινούνται με μηχανές παρέλαβαν το σκυτάλη των θαλάσσιων μεταφορών και σήμερα η ναυτιλία αντιπροσωπεύει το 90% των παγκόσμιων εμπορευμάτων.

Οι κινητήρες ντίζελ σημαίνουν ταχύτερες διελεύσεις αλλά με κόστος για το περιβάλλον μας.

Το Oceanbird θα μειώνει τις εκπομπές έως και 90%. Θα εχει πέντε πτερύγια, που περισσότερο θα μοιάζουν σαν πτερύγια αεροπλάνου, και τα οποία θα εκτείνονται σε ύψος 80 μέτρων πάνω από το πλοίο ή 100 μέτρα πάνω από τη επιφάνεια της θάλασσας. Χάρη σε μια τηλεσκοπική (ανασυρόμενη) κατασκευή, το ύψος των φτερών θα μπορεί να μειωθεί στο ένα τέταρτο, και από 80 μέτρα να πάει στα 20 μέτρα.

Αυτή η λειτουργία είναι βασική για πολλούς λόγους, με τους πιο σημαντικούς να είναι:

– Να μπορεί να περάσει κάτω από γέφυρες.
– Μείωση του μέγιστου ύψους του πλοίου στο λιμάνι (air draft).
– Μείωση των δυνάμεων που θα υπάρχουν όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
– Για τη συντήρηση των φτερών.
– Βελτίωση της απόδοσης σε μεγαλύτερο εύρος ανέμου.

Τα φτερά θα μπορούν να περιστρέφονται 360 μοίρες, ενώ και τα πέντε θα μπορούν να βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις.

«Για βέλτιστη απόδοση, τα φτερά δεν θα είναι συγχρονισμένα και όλα ευθυγραμμισμένα προς την ίδια κατεύθυνση. Θα υπάρχουν παραλλαγές κατά το μήκος του πλοίου. Ένα σύστημα ελέγχου που παρακολουθεί, για παράδειγμα, την κατεύθυνση του ανέμου και τα φορτία των πτερυγίων, θα καθορίζει τη βέλτιστη θέση».

Ως μέτρο ασφαλείας – το πλοίο θα είναι επίσης εξοπλισμένο με βοηθητικό κινητήρα, που θα τροφοδοτείται από καθαρή ενέργεια, και ο οποίος θα είναι διαθέσιμος ως εφεδρικό σύστημα αλλά και για της είσοδο και έξοδο από τα λιμάνια.

Η εκτιμώμενη μέση ταχύτητα του Oceanbird είναι 10 κόμβοι. Μια υπερατλαντική διέλευση με 7.000 αυτοκίνητα θα διαρκέσει περίπου 12 ημέρες (η σημερινή διέλευση διαρκεί περίπου 8 ημέρες).

Το Oceanbird είναι ένα τεχνικά απαιτητικό έργο όπου τα πτερύγια και το κύτος συνεργάζονται ως ενιαία μονάδα για να αξιοποιήσουν τον άνεμο με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο.

Το κύτος έχει σχεδιαστεί για ένα μεγάλο ιστιοφόρο φορτηγό πλοίο και όλα έχουν αναπτυχθεί από αυτό. Ταχύτητα, τεχνολογία διεύθυνσης, σχήμα και εμφάνιση γάστρας, καθώς και ο σχεδιασμός και η κατασκευή των πτερυγίων.

Είναι ένας συνδυασμός αεροδυναμικής και ναυπηγικής τεχνολογίας. Όταν ολοκληρωθεί το πρώτο πλοίο, θα είναι το μεγαλύτερο ιστιοφόρο στον κόσμο.

Η ιδέα θα επιτρέψει στη ναυτιλιακή βιομηχανία να αλλάξει τις τρέχουσες μεθόδους εργασίας και τις απαιτήσεις χρόνου και να μειώσει δραστικά το CO2 στις παγκόσμιες αλυσίδες μεταφορών.

Το σχέδιο είναι έτοιμο για παραγγελίες από το 2021 και μπορεί να καθελκυστεί πιθανώς το 2024!

Ακολουθεί ένα βίντεο που δείχνει την ιδέα του πλοίου Oceanbird της Wallenius Marine:

Διαβάστε ακόμα