Βυθισμένο αντιτορπιλικό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε μετά από 105 χρόνια (photos)

Ένα πολεμικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού βρέθηκε από δύτες στον βυθό της Σκωτίας – σχεδόν 105 χρόνια από την ημέρα που βυθίστηκε. Το αντιτορπιλικό HMS Jason δεν έχει βρεθεί από τότε που χτύπησε από νάρκη και βυθίστηκε στα ανοιχτά του νησιού Coll στις Εσωτερικές Εβρίδες τον Απρίλιο του 1917.

Αλλά μετά από πέντε χρόνια έρευνας και τοπογράφησης, το ναυάγιο του Jason βρέθηκε πρώτα στο σόναρ ενώ στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από μια ομάδα δυτών οι οποίοι καταδύθηκαν 93 μέτρα στα ψυχρά νερά.

Προς μεγάλη έκπληξη, το πολεμικό πλοίο βρέθηκε σε εκπληκτικά καλή κατάσταση, αλλά χωρίς την πλώρη του, που ανατινάχτηκε όταν χτυπήθηκε από νάρκη…

Το βάθος, οι καιρικές συνθήκες, οι συνθήκες νερού, ο κυματιστός βυθός και το γεγονός ότι οι καταδύσεις είναι δυνατές μόνο σε ορισμένες περιόδους του χρόνου, είναι ο λόγος που το ναυάγιο δεν είχε βρεθεί – παρά το γεγονός ότι η απώλεια του Jason είχε τεκμηριωθεί με ακρίβεια, ακόμη με φωτογραφίες εκείνη την εποχή.

Η ανακάλυψη είναι έργο των ιστορικών Wendy Sadler και Kevin Heath από το Lost in Waters Deep, μια ομάδα που ερευνά τα σύγχρονα αρχεία και την προσωπική ιστορία του πληρώματος, και μιας ομάδας από το SULA Diving με έδρα το Orkney με επικεφαλή τον Steve Mortimer και το σκάφος υποστήριξης MV Clasina. , με κυβερνήτη τον Μπομπ Άντερσον.

Μια σάρωση σόναρ νωρίτερα φέτος έδειξε ότι το HMS Jason είχε βρεθεί – δεν ήταν γνωστά άλλα ναυάγια στην περιοχή – αλλά χρειαζόταν οπτική επιβεβαίωση. Στα 93 μέτρα κάτω, οι δύτες είχαν μόλις 20 λεπτά για να επιθεωρήσουν το ναυάγιο πριν επιστρέψουν στην επιφάνεια. Οι δύτες βρήκαν ενδεικτικά χαρακτηριστικά ενός πολεμικού πλοίου: μια μυτερή πρύμνη, μια χαρακτηριστική προπέλα, δύο πυροβόλα 4,7 ιντσών και σερβίτσια Admiralty.

«Υπήρχε ενθουσιασμός για την εύρεση του ναυαγίου, αλλά αυτό μετριάζεται γρήγορα από το γεγονός ότι πρόκειται για πολεμικό τάφο – 25 άνδρες πέθαναν εδώ», είπε ο αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού, υπολοχαγός Jen Smith.

«Είναι απίστευτα συγκινητικό ότι κανείς δεν είχε δει το πλοίο από τότε που εξαφανίστηκε η πρύμνη του, πριν από 105 χρόνια. Οι οικογένειες γνώριζαν την τύχη του πλοίου, αλλά τώρα θα ξέρουν και που βρίσκεται».

Κατά τη βύθιση του είκοσι πέντε άνδρες σκοτώθηκαν, αλλά μόνο ένα πτώμα ανασύρθηκε, του 25χρονου Τζέιμς Μπλάκμαν από το Σάουθσι.

Το πολεμικό πλοίο – που κατασκευάστηκε το 1892 ως τορπιλοβόλο αλλά μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο ναρκαλιευτικό – πέρασε πάνω από μια νάρκη που είχε τοποθετηθεί από το γερμανικό υποβρύχιο U-78. Βυθίστηκε σε λίγο περισσότερο από πέντε λεπτά.

Τώρα θα ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το HMS Jason πρόκειται να προστατεί σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ως επίσημος πολεμικός τάφος, επιτρέποντας στους δύτες να επισκεφθούν – αλλά όχι να αγγίξουν – το ναυάγιο.

«Το να δείξω στους ανθρώπους πώς είναι σήμερα το πλοίο είναι σημαντικό για μένα», είπε ο υπολοχαγός Σμιθ, ο οποίος έχει 25ετή εμπειρία ως δύτης. «Οι ναυτικοί πολεμικοί τάφοι συχνά ξεχνιούνται, καθώς είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να θυμούνται αυτά που δεν μπορούν να δουν. Ενώ τα χερσαία πεδία μάχης και τα νεκροταφεία, όπως αυτά στη Νορμανδία ή το Σομ, μπορεί να τα επισκεφτεί οποιοσδήποτε, μόνο λίγοι από εμάς μπορούμε να επισκεφτούμε ένα ναυάγιο. Οπότε όσο περισσότερα μπορούμε να δείξουμε καθώς και να εξηγήσουμε τι συνέβη σε αυτό το πλοίο και τους ναυτικούς του, τόσο το καλύτερο. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που υπηρέτησαν δεν θα ξεχαστούν».

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα