Πειραιάς
21°C

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το νέο κανάλι της Κωνσταντινούπολης

28/06/2021

Η Τουρκία του «σουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε το Σάββατο το έργο για το νέο κανάλι που θα κοστίσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια με σκοπό την την αποσυμφόρηση του πολυσύχναστου στενού του Βοσπόρου, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Τουρκία πρόεδρος.

Οι επικριτές, για αυτό που ο Ερντογάν χαρακτήρισε το «τρελό έργο» του όταν το αποκάλυψε πριν από μια δεκαετία, αμφισβητούν την βιωσιμότητα της νέας πλωτής οδούς μήκους 28 μιλίων, η οποία θα περάσει μέσα από αγροκτήματα στο δυτικό μέρος της Κωνσταντινούπολης, και υποστηρίζουν ότι θα βλάψει το περιβάλλον.

«Θεωρούμε το Kanal Istanbul ως ένα έργο για τη διάσωση του μέλλοντος της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε ο Ερντογάν σε τελετή. “Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία της ανάπτυξης της Τουρκίας.”

Οι εργάτες έριξαν τσιμέντο στα θεμέλια της γέφυρας 1,6 χλμ καθώς πλήθος κυμάτιζε τις τουρκικές σημαίες. Ο Ερντογάν είπε ότι το κανάλι θα χρειαστεί έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Η κυβέρνηση λέει ότι είναι όλο και πιο επικίνδυνο για τα δεξαμενόπλοια να πλέουν μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Μαρμαρά μέσω του κορεσμένοι Βόσπορου, ο οποίος χωρίζει την ευρωπαϊκή και την ασιατική Κωνσταντινούπολη , μια πόλη 15 εκατομμυρίων ανθρώπων.

43.000 πλοία περνούν κάθε χρόνο, πολύ περισσότερα από τα 25.000 που η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί ασφαλή, προκαλώντας όλο και μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Μέχρι το 2050, εκτιμάται ότι ο αριθμός θα ανέλθει σε 78.000 πλοία.

Ωστόσο, μια έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι πολίτες αντιτίθενται στο μεγαλεπήβολο έργο, όπως και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμαμόγλου και το αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP, στο οποίο ανήκει. Οι επικριτές λένε ότι θα καταστρέψει ένα θαλάσσιο οικοσύστημα και θα θέσει σε κίνδυνο μέρος της παροχής γλυκού νερού της πόλης.

Ανώτατοι τραπεζίτες είπαν στο Reuters τον Απρίλιο ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας ήταν απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν το κανάλι λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών και επενδυτικών κινδύνων.

Η Ρωσία ανησυχεί επίσης ότι το κανάλι ενδέχεται να μην καλύπτεται από τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η οποία περιορίζει τη διέλευση μέσω του Βοσπόρου των πολεμικών πλοίων σε κράτη που δεν ανήκουν σε αυτά της Μαύρης Θάλασσας.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
21°C