Ξεκίνησε η εκβάθυνση του καναλιού του Σουέζ στο νότιο τομέα

Η αρχή του καναλιού του Σουέζ ξεκίνησε τις εργασίες εκβάθυνσης με σκοπό την επέκταση της δεύτερης θαλάσσιας λωρίδας κοντά στο σημείο όπου το τεράστιο πλοίο κόλλησε για έξι ημέρες. Η δεύτερη λωρίδα θα επιτρέψει να περνάνε ταυτόχρονα πλοία προς τα βόρεια και τα νότια.

Ο πρόεδρος της αρχής του καναλιού Ράμπι παρουσίασε το σχέδιο σε μια εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος ανέφερε ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί το πολύ εντός 24 μηνών. Η SCA σκοπεύει να διευρύνει το νοτιότερο τμήμα της υδάτινης οδού των 30 χιλιομέτρων μεταξύ της πόλης Σουέζ και της περιοχής της μεγάλης λίμνης κατά 40 μέτρα ανατολικά, δήλωσε ο Ράμπι.

Σχεδιάζει επίσης να εμβαθύνει αυτό το τμήμα σε 72 πόδια από 66 πόδια. Η νέα θαλάσσια λωρίδα του καναλιού που άνοιξε το 2015 βόρεια της Μεγάλης Λίμνης και επέτρεψε την αμφίδρομη κυκλοφορία θα επεκταθεί κατά 10 χιλιόμετρα στη νότια πλευρά της λίμνης, και θα φτάσει σε συνολικό μήκος τα 82 χλμ, επιτρέποντας να περάσουν περισσότερα πλοία, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ράμπι.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι είπε ότι, ενώ η περαιτέρω επέκταση στο κανάλι ήταν ήδη υπό εξέταση, η προσάραξη του πλοίου Ever Given στις 23 Μαρτίου ήρθε να επισπεύσει την ανάγκη για έναρξη του έργου το συντομότερο. Το πλοίο, που εξακολουθεί να είναι φορτωμένο με χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, βρίσκεται στο αγκυροβολημένο στη μεγάλη λίμνη εν μέσω διαφωνίας σχετικά με την αποζημίωση που αξιώνει η SCA έναντι της ιαπωνικής πλοιοκτήτριας εταιρείας του Ever Given.

Διαβάστε ακόμα