Χιλιάδες ναυτεργάτες σε απόγνωση, σε ποντοπόρα πλοία και κρουαζιερόπλοια λόγω μη αντικατάστασή τους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε τραγική κατάσταση και σε απόγνωση συνεχίζουν να είναι χιλιάδες ναυτεργάτες, σε ποντοπόρα καράβια και κρουαζιερόπλοια σ’ όλο τον κόσμο, εξαιτίας του πολύμηνου εγκλωβισμού, λόγω μη επαναπατρισμού τους από τα μέτρα που εφαρμόζουν διάφορες χώρες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υπάρχουν χώρες όπως η Σιγκαπούρη και στα μέτρα που εφαρμόζει προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι δύναται η αντικατάσταση πληρωμάτων, με την προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί η διάρκεια ναυτολόγησης της σύμβασης και να έχει εξαντληθεί οποιαδήποτε παράταση στο χρόνο ναυτολόγησης από την σημαία του πλοίου.

Μέχρι σήμερα το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει εκδώσει εγκύκλιο στις προξενικές λιμενικές αρχές, που να καθορίζει και να διευκολύνει τις αντικαταστάσεις πληρωμάτων, χωρίς να παρατείνεται ο χρόνος ναυτολόγησης τους.
Υπάρχουν καταγγελίες ναυτεργατών, που οι εφοπλιστικές εταιρείες εκμεταλλευόμενες αυτές τις συνθήκες, δεν προχωρούν στην ασφαλή παλινόστηση τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οικογένειες τους, σοβαρά προβλήματα από αυτή την κατάσταση.
Απαιτούμε άμεσα οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας να προχωρήσουν σε σχετική εγκύκλιο και ενημέρωση των εφοπλιστικών εταιρειών και των προξενικών λιμενικών αρχών, διευκολύνοντας στις άμεσες αντικαταστάσεις των πληρωμάτων.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.
«Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

Διαβάστε ακόμα