Χιλιάδες πολεμικά όπλα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε ιστιοπλοϊκό από το ναυτικό των ΗΠΑ

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ φέρεται να κατέσχεσε περισσότερα από 2.100 τουφέκια από ένα πλοίο στον Κόλπο του Ομάν που πιστεύεται ότι προερχόταν από το Ιράν και είχε προορισμό την πολιτοφυλακή Χούτι της Υεμένης, ενημέρωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού την Τρίτη.

Η επιχείρηση σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή όταν μια ειδική ομάδα από ένα παράκτιο περιπολικό σκάφος κλάσης Cyclone, φέρεται να επιβιβάστηκε σε ένα παραδοσιακό ξύλινο ιστιοπλοϊκό που ονομάζεται dhow. Ανακάλυψαν ότι τουφέκια τύπου Καλάσνικοφ ήταν τυλιγμένα σε πράσινους μουσαμάδες, εξήγησε ο εκπρόσωπος του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού στη Μέση Ανατολή Τίμοθι Χόκινς.

Έμοιαζαν πολύ με άλλα τουφέκια εφόδου που κατασχέθηκαν νωρίτερα από το Πολεμικό Ναυτικό, τα οποία πιστεύεται ότι ήταν από το Ιράν και κατευθύνονταν προς την Υεμένη.

Τα μέλη του πληρώματος, πρόσθεσε ο Χόκινς, θα επαναπατριστούν σε τμήμα της Υεμένης που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Από το 2014,όταν και ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη, το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ απαγορεύει τις μεταφορές όπλων στους Χούτι.

Το Ιράν εδώ και καιρό αρνείται ότι εξοπλίζει τους Χούτι, ακόμη και όταν μεταφέρει τουφέκια, πυραύλους και άλλα όπλα μέσω θαλάσσιων καναλιών στην πολιτοφυλακή της Υεμένης.

Διαβάστε ακόμα