“Βουλιάζει” η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Με πολλή θλίψη διαπιστώνουμε πως το όνειρο για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας ξεθωριάζει, με ορατόν πλέον τον κίνδυνο ναυαγίου ενός χρονίζοντος παλλαϊκού αιτήματος. Σε μια περίοδο που η κοινωνία είναι βυθισμένη στην απελπισία που την έσυρε το κύκλωμα των πολιτικών καιροσκόπων και οικονομικών κερδοσκόπων, φρονούμε πως τυχόν αποτυχία δρομολόγησης της επιβατικής γραμμής Κύπρου – Ελλάδας, θα πλήξει περαιτέρω τα κοινωνικοοικονομικά μας πράγματα.

Καλούμε την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υφυπουργείο Ναυτιλίας να αγνοήσει τα όποια ιδιοτελή συμφέροντα  παρεμβάλλονται, δημιουργώντας χωρίς άλλη καθυστέρηση τις προϋποθέσεις για να πετύχει ο διαγωνισμός επιλογής της ναυτιλιακής εταιρείας με στόχο να σαλπάρει το πλοίο της γραμμής τον προσεχή Ιούνιο.

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, καλείται να προβεί ταχύτατα σε όλες τις δέουσες ενέργειες για να εκλείψουν οι αιτιάσεις και οι λόγοι που αποθάρρυναν τις ναυτιλιακές εταιρείες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Είναι ευθύνη της Πολιτείας  να προκηρύξει πάραυτα ένα νέο διαγωνισμό με ελκυστικούς όρους, ώστε να μην βουλιάξει ένα  νευραλγικό έργο, το οποίο επιδοτείται γενναιόδωρα από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η ΣΕΚ, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού, ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Αεροφοβικών που δίδουν την τελευταία 15ετία αγώνα για επαναδρομολόγηση της θαλάσσιας γραμμής Κύπρου – Ελλάδας, δεν πρόκειται να συγχωρήσουν ναυάγιο του έργου. Τονίζουμε για άλλη μιά φορά πως η δρομολόγηση του πλοίου της γραμμής είναι ένα μακρόπνοο  στρατηγικό έργο, το οποίο θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον τόπο. Πιο συγκεκριμένα:

* Επιλύεται ένα σοβαρό πρόβλημα των χιλιάδων αεροφοβικών που αδυνατούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς. Ταυτόχρονα, δίνεται στους πολίτες το αναφαίρετο δικαίωμα εναλλακτικής επιλογής ταξιδιωτικού μέσου, σπάζοντας το μονοπωλιακό καθεστώς του αεροπλάνου.

* Ενισχύεται η οικονομία Κύπρου – Ελλάδας, μέσω του τουρισμού και του διαμετακομιστικού εμπορίου, ενώ τονώνεται περαιτέρω ο νευραλγικός τομέας της ναυτιλίας.

* Επενεργεί ως  γέφυρα ενδυνάμωσης των σχέσεων των πολιτών στις δύο αδελφές χώρες, με επίκεντρο  τους κοινωνικούς, περιηγητικούς και πολιτιστικούς τομείς.

* Στην εθνική του πτυχή, το όλο έργο εμπίπτει στη χάραξη της ευρύτερης γεωπολιτικής προοπτικής του Ελληνισμού στη σημερινή νέα τάξη πραγμάτων, με αιχμή τον προωθούμενο άξονα Αιγύπτου – Ισραήλ – Κύπρου –Ελλάδας και γενικότερα του MED 7.

Η κοινωνία των πολιτών προσμένει την ευλογημένη ώρα που το πλοίο της γραμμής θα σαλπάρει ξανά ενώνοντας διά θαλάσσης τη γεωγραφικά απομονωμένη ημικατεχόμενη μεγαλόνησο με τη νησιώτικη και ηπειρωτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση με την Ευρώπη, της οποίας η Κύπρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Η πολιτεία ας αναλάβει τις ευθύνες της.

*Δημοσιογράφος, τ. διευθυντής γραφείου Τύπου ΣΕΚ, τ. πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού.
philenews.com

Διαβάστε ακόμα