Πέθανε ο πρωτοπόρος κατασκευαστής σκαφών Αριστοτέλης Ζέης

Απεβίωσε ο Αριστοτέλης Ζέης, πρωτοπόρος κατασκευαστής σκαφών και ιδρυτής της ιστορικής ναυπηγικής μονάδας «Lambro», η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας

Aπεβίωσε ο Αριστοτέλης Ζέης, πρωτοπόρος κατασκευαστής σκαφών και ιδρυτής της ιστορικής ναυπηγικής μονάδας «Lambro», η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Γεννηθείς το 1931 στην Αθήνα, δραστήριος και ανήσυχος επιχειρηματίας, έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της μοτοσικλέτας, επιτυγχάνοντας την εκπροσώπηση του οίκου Innocenti – Lambretta, κατασκευαστή των δημοφιλών scooters. Στη συνέχεια ανέλαβε την αντιπροσώπευση του οίκου Mercury, του πασίγνωστου κατασκευαστή ναυτικών κινητήρων και το 1961 ξεκίνησε την κατασκευή ξύλινων σκαφών υψηλής ποιότητας, πραγματοποιώντας το επιχειρηματικό του όνειρο. Τα σκάφη «Lambro» μύησαν το ελληνικό κοινό στο γιότινγκ και συνέθεσαν τον στόλο των ειδικών σκαφών για τα σώματα ασφαλείας της χώρας μας. Σκάφη περιπολικά, πυροσβεστικά, αποβατικά, επιβατηγά, πλοηγίδες υπήρξαν μερικές μόνον από τις πολυάριθμες και διαφορετικές προϊοντικές κατηγορίες του ναυπηγείου. Η «Lambro» είχε και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα που αφορούσε σκάφη αναψυχής, αλλά και υπηρεσιακής χρήσης για κρατικούς οργανισμούς του εξωτερικού.

Ο Αριστοτέλης Ζέης είχε πρωτοστατήσει και στην εφαρμογή του, τότε, καινοτόμου υλικού κατασκευής fiber-glass (ενισχυμένο πλαστικό) σε γραμμή παραγωγής, έχοντας διακριθεί για την αξιοπιστία και τη μακροζωία των προϊόντων του ναυπηγείου.

Τα παιδιά του εκλιπόντος, με συναφή δραστηριότητα στον χώρο της θάλασσας διαφυλάσσουν και συνεχίζουν την ιστορία του Αριστοτέλη Ζέη.

kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα