Ξεπέρασαν τους 12.000 οι άνεργοι ναυτεργάτες

Παρέμβαση στον «Οίκο Ναύτου» πραγματοποίησαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών. Απαίτησαν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και να δοθούν σε όλους, πριν τις γιορτές, 1.500 €. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την επικίνδυνη για τους ασφαλισμένους κατάσταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η ανεργία στους ναυτεργάτες αυτήν την περίοδο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς για πρώτη φορά ακόμα και τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας εμφανίζουν 4.191 άνεργους ναυτεργάτες, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τις 12.000. Από τους «επίσημους» ανέργους, την έκτακτη ενίσχυση, λόγω γιορτών, των 294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 ευρώ για τους άγαμους, την πήραν περίπου οι 700 ή το 15%.

Η πρόεδρος του «Οίκου Ναύτου» σε συνάντηση με αντιπροσωπεία τους ενώ παραδέχθηκε ότι οι προϋποθέσεις χορήγησης ακόμη και αυτού του πενιχρού επιδόματος είναι απαγορευτικές για χιλιάδες ανέργους, ωστόσο χαρακτήρισε αδύνατη τη χορήγησή του σε όλους.

Η υποβάθμιση των παροχών του «Οίκου Ναύτου» είναι ραγδαία, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα 12 εκατ. ευρώ, που είναι η επιχορήγηση του ΝΑΤ προς τον «Οίκο», τώρα έχουν πέσει στα 4 εκατ. ευρώ και αυτό το ποσό στα χαρτιά, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, πραγματοποίησαν σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη να ανοίξει πλατιά συζήτηση παντού μέσα στους χώρους δουλειάς, με συγκεντρώσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις και κυρίως να οργανωθεί η πάλη άμεσα, για να μην υλοποιηθούν τα βάρβαρα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, να υπογραφούν νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που θα βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων. Να ανατραπούν οι αρνητικοί συσχετισμοί δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, να αναπτυχθούν αγώνες αντάξιοι στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι κεφαλαιοκράτες.

Κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα