200 εκ. δολάρια μπορεί να κοστίσει η απώλεια των εμπορευματοκιβωτίων από το ONE APUS!

Η απώλεια 1816 εμπορευματοκιβωτίων από το πλοίο κοντέινερ ONE APUS θα μπορούσε να κοστίσει 200 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τα όσα είπε ένας σύμβουλος αξιώσεων.

Το ONE Apus είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Yantian της Κίνας με προορισμό το Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, όταν έπεσε σε ισχυρή καταιγίδα περίπου 1.600 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Χαβάης.

Οι έντονοι διατοιχισμοί του πλοίου προκάλεσαν την απώλεια περίπου 1.816 εμπορευματοκιβωτίων, εκ των οποίων τα 54 περιείχαν πυροτεχνήματα, τα οκτώ μπαταρίες ενώ δύο περιείχαν υγρή αιθανόλη.

Το πλοίο άλλαξε πορεία προς νότια με σκοπό να αποφύγει μία ακόμη μεγαλύτερη καταιγίδα, και στη συνεχεία γύρισε προς τα πίσω με πορεία προς στο κόμπε της Ιαπωνίας όπου και έφτασε στις 8 Δεκεμβρίου.

Το γραφείο αξιώσεων WK Webster διενήργησε μια αρχική έρευνα για τις ζημιές στο κατάστρωμα του Apus μέσω πτήσης με drone. Χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια παραμένουν στο κατάστρωμα και θα πρέπει να εξεταστούν ξεχωριστά για να προσδιοριστεί η πλήρης έκταση τυχόν εσωτερικών ζημιών. Πολλά δείχνουν εμφανή εξωτερικά σημάδια ζημιάς, ειδικά αυτά που βρίσκονται προς το κάτω μέρος κάθε στοίβας.

Το συνολικό κόστος της ζημιάς θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την WK Webster, και θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από την αξία ενός ίδιου νεόκτιστου πλοίου.

“Η γενική αβαρία (General Average) δεν έχει ακόμη δηλωθεί, αν και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιθανό ενδεχόμενο. Εάν δηλωθεί σαν γενική αβαρία, θα απαιτηθούν εγγυήσεις από όλους του κατόχους του φορτίου που σώθηκαν, σύμφωνα με δήλωση της WK Webster.

Τα αιτία του ατυχήματος βρίσκονται υπό διερεύνηση

Διαβάστε ακόμα