Πάνω από 70 bulkers εγκλωβισμένα έξω από την Κίνα με 269 ημέρες αναμονή για εκφόρτωση

Eνα πλοίο με χρόνο αναμονής εννέα μήνες είναι μεταξύ των ελάχιστων bulkers στα οποία έχει επιστρέψει η Κίνα να εκφορτώσουν τον αυστραλιανό άνθρακα που μετέφεραν, την στιγμή που πάνω από 70 φορτηγά πλοία και 1.400 ναυτικοί παραμένουν δέσμιοι του εμπορικού πολέμου της χώρας με την Αυστραλία.

Το Topas αγκυροβόλησε έξω από το βορειοανατολικό λιμάνι του Jingtang τον Ιούνιο του περασμένου έτους και τελικά παρέδωσε το φορτίο του νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Bloomberg. Η περίοδος αναμονής των 269 ημερών περιλαμβάνει μια εκτροπή που έκανε το πλοίο προς τη Νότια Κορέα, προκειμένου να γίνει αλλαγή του πληρώματος του. Οκτώ ακόμη πλοία που περίμεναν πάνω από 200 ημέρες έχουν ξεφορτώσει στα κινεζικά λιμάνια από τις 10 Φεβρουαρίου.

​Οι προγραμματισμένες εκφορτώσεις είχαν στόχο να δείξουν καλή θέληση σε κράτη που είχαν στην περιοχή εγκλωβισμένους ναυτικούς, και όχι να χαλαρώσουν της απαγόρευση της Κίνας για τον αυστραλιανό άνθρακα, αναφέρουν πηγές. Η γενική διοίκηση τελωνείων της Κίνας δεν απάντησε σε φαξ και δεν είναι σαφές εάν τα φορτία παραδίδονται ή διατηρούνται σε αποθήκη.

Οι εγκλωβισμένοι ναυτικοί έχουν προκαλέσει διένεξη μεταξύ του Πεκίνου και των χωρών καταγωγής τους, καθώς οι ναυτιλιακές οργανώσεις προειδοποιούν για επιδείνωση της ψυχικής υγείας των πληρωμάτων που παγιδεύονται μεταξύ των αρχών, που δεν θα τους επιτρέπουν να εκφορτώσουν τα φορτία τους, και των αγοραστών, που δεν θα τους αφήσουν να αποχωρήσουν. Τον Δεκέμβριο, τέσσερις ναυτικοί στο εμπορικό πλοίο Anastasia εκδήλωσαν τάσεις αυτοκτονίας, ανέφερε η Sydney Morning Herald εκείνη την εποχή.

Τον Ιανουάριο, ο μεγιστάνας του χάλυβα, Naveen Jindal έγραψε στο Twitter ότι ξέσπασε ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας 39 εγκλωβισμένων Ινδών ναυτικών και ότι ήταν «έτοιμος να αγοράσει τον άνθρακα σε αυτά τα πλοία αν μπορούσε με αυτό τον τρόπο να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Τουλάχιστον 10 πλοία που μετέφεραν άνθρακα από την Αυστραλία και ήταν αγκυροβολημένα στην Κίνα μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου, έκαναν φέτος εκτροπή και ξεφόρτωσαν στα λιμάνια της Ινδίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Ενώ το Πεκίνο δεν έχει παραδεχτεί ποτέ δημοσίως την απαγόρευση της εισαγωγής του αυστραλιανού άνθρακα, οι κινεζικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα χαλυβουργεία είχαν λάβει οδηγίες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το καύσιμο στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου. Οι αρχές διέταξαν επίσης τους εμπόρους να σταματήσουν τις αγορές των εμπορευμάτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, από τις 6 Νοεμβρίου.

Δύο ακόμη πλοία έχουν ελλιμενιστεί στα κινεζικά λιμάνια αυτόν τον μήνα, αν και δεν έχουν ακόμη εκφορτώσει, σύμφωνα με τα στοιχεία αποστολής. Σαράντα έξι πλοία φορτωμένα με αυστραλιανό άνθρακα παραμένουν σε αναμονή εκτός κινεζικών λιμανιών.

Πηγή: mononews.gr

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα