Από 32 σε περίπου 7 οι υπογραφές για νηολόγηση πλοίων

Της
ΑγγεΛικής Καλλή

Από 32 σε περίπου 7 αναμένεται να μειωθούν οι υπογραφές που θα απαιτούνται για τη νηολόγηση ποντοπόρων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των υπουργείων Ναυτιλίας και Οικονομικών.

Η κοινή επιτροπή που έχει συσταθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες των ΥΝΑ και ΥΠΟΙΚ στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες ότι είναι δυνατό να περικοπούν 25 περίπου υπογραφές από αυτές που σήμερα είναι αναγκασμένη να συλλέξει μία εταιρεία, προκειμένου να φέρει ένα πλοίο της στην ελληνική σημαία.

H μείωση της γραφειοκρατίας και κατά συνέπεια η σημαντική μείωση του χρόνου νηολόγησης των πλοίων εκτιμάται από το υπουργείο Ναυτιλίας ότι θα αποτελέσει ένα κίνητρο ώστε περισσότερα ελληνόκτητα πλοία να εγγραφούν στο ελληνικό νηολόγιο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπέρ της επιλογής της ελληνικής σημαίας για τον ελληνικό εφοπλισμό θα λειτουργήσει επίσης η δυνατότητα που θα έχει ο πλοιοκτήτης να απασχολεί κατώτερα ελληνικά πληρώματα μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας -γεγονός που θα μειώσει έως και 50% τις αποδοχές των ναυτικών σε αυτή την κατηγορία- καθώς και η δυνατότητα να παρέχεται ναυτική εκπαίδευση και επιμόρφωση από ιδιωτικές σχολές.

Το εθνικό νηολόγιο έχει υποχωρήσει στην 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ έχει χάσει την 1η θέση του σε επίπεδο χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Μάλτα. Σήμερα από τα 3.428 ποντοπόρα πλοία ελληνικών συμφερόντων μόνο τα 820 βρίσκονται εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο, ενώ τα δύο χρόνια της διάλυσης του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας διαμορφώθηκε μία έντονη τάση αποφυγής του ελληνικού νηολογίου στην εθνική ναυτιλιακή κοινότητα.

Ψηφιακή υπογραφή

Στόχος του ΥΝΑ είναι να δώσει σύντομα στη δημοσιότητα τις αλλαγές στη νηολόγηση των πλοίων. Από την άλλη πλευρά υπηρεσιακοί παράγοντες προειδοποιούν ότι πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα διότι το ελληνικό νηολόγιο δεν είναι μία απλή θυρίδα όπως συμβαίνει με άλλα ανταγωνιστικά του νηολόγια, αλλά υπάρχουν σοβαρά θέματα νομικής φύσης, τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοούνται κατά την απλοποίηση της διαδικασίας ύψωσης της ελληνικής σημαίας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι επτά υπογραφές θα κατανέμονται ως εξής: από το υπουργείο Ναυτιλίας τρεις, από το υπουργείο Οικονομικών αντίστοιχο νούμερο και μία υπογραφή από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όσον αφορά το υπουργείο Ναυτιλίας που είναι και ο τελικός αποδέκτης, σχεδιάζεται οι τρεις υπογραφές να συλλέγονται με ψηφιακό τρόπο από τον πλοιοκτήτη. Με βάση ανακοινώσεις που έγιναν τελευταία από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το ΥΝΑ θα είναι το πρώτο υπουργείο της κυβέρνησης που θα εφαρμόσει τη ψηφιακή υπογραφή.


imerisia.gr

Διαβάστε ακόμα