Πετρελαιοκηλίδα 43 χλμ. απειλεί τις δυτικές ακτές της Κορσικής

Μία πετρελαιοκηλίδα η οποία πιθανόν οφείλεται σε παράνομη απόρριψη καυσίμων, εντοπίστηκε σήμερα στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Κορσικής, ανακοίνωσαν οι ειδικές υπηρεσίες απορρύπανσης.

Ο συναγερμός σήμανε τις μεσημβρινές ώρες μετά τον εντοπισμό της κηλίδας μήκους 43 χλμ. από ελικόπτερο των γαλλικών τελωνείων. Η κηλίδα εκτείνεται στην περιοχή ανάμεσα στην Ιλ Ρους, στα βόρεια, και την Τζιρολάτα, στο νότιο άκρο της νήσου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αρχές φοβούνται μήπως η κηλίδα, η οποία στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), απείχε μόλις έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές, κατευθυνθεί προς τις ακτές και ιδίως προς την προστατευμένη περιοχή Σκαντόλα, που έχει χαρακτηρισθεί μέρος της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Σύμφωνα πάντως με το Λιμενικό Σώμα, η πετρελαιοκηλίδα μετατοπίζεται προς τα βορειοδυτικά και απομακρύνεται από την ακτογραμμή της Κορσικής.

Οι ειδικοί συγκλίνουν πως αιτία της δημιουργίας της θα πρέπει να είναι η παράνομη απόρριψη καυσίμων από παραπλέον σκάφος.

Το ειδικών αποστολών ρυμουλκό σκάφος Ζασόν του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από την Τουλόν και γύρω στις 19:00, ώρα Ελλάδας, αναμένεται να φθάσει στην περιοχή.

Το πλήρωμά του θα συλλέξει δείγματα από το καύσιμο και θα κάνει αναλύσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εμπειρικές εκτιμήσεις, η πετρελαιοκηλίδα αποτελείται βασικά από πτητικά υλικά και μόλις από 10 με 20% από βαρείς υδρογονάνθρακες, γεγονός που ενθαρρύνει την υπόθεση ότι δεν πρόκειται για σοβαρή μόλυνση.

Οι απορρυπαντικές επιχειρήσεις θα αποδεικνύονταν πολύ δυσχερείς εάν η κηλίδα έφθανε στις δυτικές ακτές, καθώς αυτός ο τομέας της ακτογραμμής είναι ιδιαίτερα βραχώδης και άγριος, κάτι που θα καθιστούσε δύσκολη την περικύκλωσή της και την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών για την αποφυγή εξάπλωσής της. Άλλο ένα ρυμουλκό, το Αμπέιγ Φλαντρ, απέπλευσε από το Αιάκειο για να μεταβεί στην περιοχή.

imerisia.gr

Διαβάστε ακόμα

Προσωπικό πλωτού περιπολικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Σάμου, δύο μηχανοκίνητες λέμβους με ικανό αριθμό επιβαινόντων και με πορεία προς το Πυθαγόρειο.

Ανωτέρω πλωτό περιπολικό επιβίβασε ασφαλώς τους επιβαίνοντες της μιας λέμβου, ενώ από τη δεύτερη κατάφεραν να αποβιβαστούν στις βόρειες ακτές του Αγαθονησίου.

Μετά από έρευνες εντοπίστηκαν από στελέχη του Λ/Τ και του Στρατιωτικού παρατηρητηρίου και επιβιβάστηκαν στο πλωτό περιπολικό σκάφος.

Οι ανωτέρω 43 αλλοδαποί (28 άνδρες, 8 γυναίκες και 7 ανήλικοι), στερούμενοι νομιμοποιητικών εγγράφων, οι οποίοι κατά δήλωσή τους είχαν ξεκινήσει από τις έναντι τουρκικές ακτές μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σάμου και οδηγήθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις, όπου παραμένει νοσηλευόμενη μια γυναίκα.

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα