45 χώρες χαρακτήρισαν τους ναυτικούς ως key workers

Σαράντα πέντε κράτη μέλη του IMO και ένα συνδεδεμένο μέλος, το Χονγκ Κονγκ, έχουν αναγνωρίσει τους ναυτικούς key workers, ένα βασικό βήμα για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης σχετικά με τις αλλαγές πληρωμάτων.

Ο χαρακτηρισμός του ναυτικού ως key worker είναι απαραίτητος για την εξαίρεση αυτών συγκεκριμένους περιορισμούς ταξιδιού που σχετίζονται με το COVID, επιτρέποντάς τους να ταξιδεύουν από την χώρα διαμονής τους μέχρι και την χώρα που βρίσκεται το καράβι, κάτι το οποίο θα επιτρέψει να ξεμπαρκάρουν χιλιάδες ναυτικοί και να γυρίσουν στις οικογένειες τους. Οι περιορισμοί έχουν αφήσει περισσότερους από 400.000 ναυτικούς στη θάλασσα, ενώ άλλοι τόσοι περιμένουν στην στεριά για να μπαρκάρουν και να εργαστούν.

Ο ναυτικός ως key worker θα μπορούσε ακόμη και να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην παροχή προτεραιότητας στον εμβολιασμό για τον COVID-19. Η κατάσταση έχει γίνει μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση καθώς τα σύνορα και τα λιμάνια κλείνουν, σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν αλλαγές πληρωμάτων, αναγκάζοντας τους ναυτικούς να παραμείνουν στο πλοίο για πολλούς μήνες πέραν των συμβάσεων τους, ασκώντας αυξανόμενη πίεση στη σωματική τους αντοχή και την ψυχική υγεία.

Για εκείνους, που τελικά κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, η δοκιμασία έθεσε υπό αμφισβήτηση το μέλλον τους στο ναυτικό επάγγελμα, καθώς ένιωθαν παραμελημένοι και ανίκανοι να ασκήσουν το βασικό τους ανθρώπινο δικαίωμα. Από την άλλη πλευρά, για πολλούς από αυτούς που βρισκόντουσαν ή και ακόμα βρίσκονται στην στεριά περιμένοντας να μπαρκάρουν, σημαίνει ότι βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική πίεση, μην έχοντας κάποιο άλλο εισόδημα

Ο ΙΜΟ κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του να ορίσουν τους ναυτικούς ως «εργαζόμενους κλειδιά» που παρέχουν μια σημαντική υπηρεσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η ασφαλής και ανεμπόδιστη αλλαγή των πληρωμάτων. «Τα κράτη μέλη που δεν το έχουν κάνει ακόμη ενθαρρύνονται να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα και να ορίσουν επειγόντως τους ναυτικούς ως βασικούς εργαζόμενους», δήλωσε ο IMO.

Από το 2020, υπάρχουν 174 κράτη μέλη του ΙΜΟ, που περιλαμβάνουν 173 από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ συν τις Νήσους Κουκ. Οι χώρες που ορίζουν ναυτικούς ως key workers είναι: Αζερμπαϊτζάν, Μπαχάμες, Μπαγκλαντές, Μπαρμπάντος, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κύπρος, Δανία, Γαλλία, Γκαμπόν, Γεωργία, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Ινδονησία, Ιράν (Ισλαμική Δημοκρατία) , Τζαμάικα, Ιαπωνία, Κένυα, Κιριμπάτι, Λιβερία, Νήσοι Μάρσαλ, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Μιανμάρ, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Παναμάς, Φιλιππίνες, Δημοκρατία της Κορέας, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σουηδία , Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Υεμένη.

Η από καιρό καθυστερημένη παγκόσμια ανταπόκριση στην κρίση αλλαγής πληρώματων σε συνδυασμό με όσους προσπαθούν να επαναπατρίσουν τους ναυτικούς και οι ταχύτητα που αλλάζουν οι τοπικοί κανονισμοί έχουν επίσης ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος για τους πλοιοκτήτες. Ο Drewry εκτιμά ότι το μέσο ημερήσιο λειτουργικό κόστος σε 47 διαφορετικούς τύπους και μεγέθη πλοίων που καλύπτονται στην έκθεση σημείωσε άνοδο 4,5% το 2020, σε σύγκριση με τις υποκείμενες αυξήσεις κατά 2% και 2,5% αντίστοιχα τα προηγούμενα δύο χρόνια. Το κόστος επάνδρωσης επηρεάστηκε ιδιαίτερα, ανεβάζοντας το 6,2% το 2020 σε σύγκριση με τις υποκείμενες αυξήσεις του 1,3%, ενώ το κόστος κάλυψης του κύτους και των μηχανημάτων (H&M) και το κόστος κάλυψης προστασίας και αποζημίωσης (P&I) σημείωσαν άνοδο 4,5% σε μια σκληρυντική ασφαλιστική αγορά.

Διαβάστε ακόμα