8 προτάσεις για το ακτοπλοϊκό από τον Τέρενς Κουίκ

Τις προτάσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της ακτοπλοΐας, κατέθεσε ο Βουλευτής του Κινήματος Τέρενς Κουίκ, στην κρίσιμη διευρυμένη σύσκεψη που έγινε στη Μυτιλήνη, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η σύσκεψη συγκροτήθηκε κυρίως για να συζητηθεί η έλλειψη καθημερινής σύνδεσης της Λέσβου και της Χίου με τον Πειραιά αλλά και με τη Βόρεια Ελλάδα. Ήταν λογικό, όμως, να μπει στην ατζέντα και το αντίστοιχο πρόβλημα της μη τακτικής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα που έχει και η Σάμος μαζί με την Ικαρία και τους Φούρνους, όπως και η Λήμνος με τον Άη Στράτη.

Ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει υπό την κοινοβουλευτική του εποπτεία τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, εκπροσωπώντας και την Τομεάρχη Ναυτιλίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μίκα Ιατρίδη, παρουσίασε τις βασικότερες από τις πολλές προτάσεις που έχει το Κίνημα για την ακτοπλοΐα και οι οποίες περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα των ΑΝΕΛ που αναρτήθηκε χθες και στο διαδίκτυο.

Συγκεκραμένα, οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν από το Βουλευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, είναι οι εξής:

1. Η εφαρμογή στις άγονες γραμμές του μοντέλου των νησιών της Σκωτίας. Δηλαδή, η κατασκευή πλοίων ειδικά για τις άγονες γραμμές, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το ελληνικό κράτος στη συνέχεια να προκηρύξει διαγωνισμό για τη διαχείριση των πλοίων αυτών από ιδιώτες.

2. Η ενίσχυση στο πλαίσιο αυτό των Ναυπηγείων Σύρου (με δεδομένο ότι για τη διανησιωτική συγκοινωνία, πλοία έως και 85 μέτρων μπορούν να κατασκευαστούν στο “Νεώριο”).

3. Η επιστροφή, μέρους των εισπράξεων των διοδίων ως πίστωση για τη χρηματοδότηση της ακτοπλοΐας. Οι νησιώτες, ως φορολογούμενοι, πληρώνουν και αυτοί την κατασκευή των οδικών δικτύων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

4. Η άμεση μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων από το 13% και 23% που είναι σήμερα, σε επίπεδα αντίστοιχα με τις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή 8%-10%.

5. Η ενεργός συμμετοχή του κράτους (π.χ. μέσω της επιδότησης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) στη μείωση του εργατικού κόστους για τα πλοία.

6. Η παροχή πλήρους αφορολόγητου καυσίμου στην ακτοπλοΐα και περαιτέρω χρηματοδότησης αυτού (εφόσον είναι αυτό είναι απαραίτητο).

7. Η επαναφορά των συμβάσεων πολύχρονης διάρκειας στις άγονες γραμμές, με έμφαση στην αξιοπιστία (τήρηση δρομολογίων, καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, σύγχρονα πλοία, κλπ) των εταιριών που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.

8. Η προστασία των οργανικών συνθέσεων των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας.

politischios.gr

Διαβάστε ακόμα

Στις 03:12 σημειώθηκε ο σεισμός που σήμανε συναγερμό και προειδοποίηση για τσουνάμι σε πολλά νησιά.

Τέσσερις νεκρούς και δύο αγνοούμενους άφησε πίσω του ο ισχυρότατος σεισμός των 8 βαθμών στον Ειρηνικό, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Από την δόνηση, που σημειώθηκε στις 03:12 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια ενώ εκδόθηκε άμεσα προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ώρα αργότερα, κύματα 1,5 μέτρου χτύπησαν τις δυτικές ακτές του νησιού Σάντα Κρουζ. Οι κάτοικοι είχαν ήδη μετακινηθεί σε ψηλότερα μέρη του νησιού, όμως τέσσερα άτομα παρασύρθηκαν. Στη συνέχεια ο συναγερμός για τσουνάμι έληξε.

Έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι υπήρχε και για περιοχές της Ν. Ζηλανδίας, της Αυστραλίας αλλά και της Νέας Καληδονίας.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

cretalive.gr

Διαβάστε ακόμα

Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του λιμενίσκου «Πλάκας», από προσωπικό του Λιμεναρχείου Μύρινας, οκτώ (08) αλλοδαποί, χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ανωτέρω αλλοδαποί, κατά δήλωσή τους, είχαν ξεκινήσει από έναντι τουρκικά παράλια με φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος.

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Λιμεναρχείο Μύρινας.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα