Πειραιάς
21°C

Τα ανθρωποειδή ρομπότ συγκόλλησης για πλοία έρχονται, οι άνθρωποι φεύγουν…

10/05/2025

Η ναυπηγική βιομηχανία αλλάζει ριζικά: Τα ρομπότ και τα ρομπότ συγκόλλησης για πλοία δεν είναι πια μελλοντικό σενάριο αλλά μια πραγματικότητα. Με στόχο την ακρίβεια, την ταχύτητα και την ασφάλεια, η Hyundai επενδύει σε τεχνητή νοημοσύνη που αντικαθιστά ανθρώπους σε καίριες εργασίες συγκόλλησης.

Η νέα συνεργασία της Hyundai με start-ups τεχνητής νοημοσύνης δείχνει ξεκάθαρα προς μία κατεύθυνση: Τα ρομπότ συγκόλλησης για πλοία δεν ήρθαν απλώς να βοηθήσουν, ήρθαν να πάρουν την θέση των ανθρώπων στο μέλλον. Στόχος; Ανθρωποειδή ρομπότ που συγκολλούν με ακρίβεια εκεί που κάποτε δούλευαν άνθρωποι.

Η Νοτιοκορεάτικη εταιρεία HD Hyundai συνεργάζεται με εταιρείες Start-ups τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής με σκοπό την ανάπτυξη ενός ανθρωποειδούς ρομπότ συγκόλλησης για πλοία ικανού για πολύπλοκες και ακριβείς εργασίες συγκόλλησης, ως μέρος του «έξυπνου ναυπηγείου» του μέλλοντος.

Οι εταιρείες είπαν ότι στοχεύουν στην «έναρξη μιας νέας εποχής συνεργασίας ανθρώπου-μηχανής», η οποία θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ασφάλεια.

«Σε αντίθεση με τα συμβατικά ρομπότ που επικεντρώνονται αποκλειστικά σε επαναλαμβανόμενες εργασίες, αυτά τα ρομπότ πρέπει να είναι σε θέση να παρατηρούν, να συλλογίζονται και να λαμβάνουν αποφάσεις», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της HD Hyundai Robotics, Young-hoon Song. Εξήγησε ότι ο στόχος είναι να υπάρχουν ρομπότ που θα εκτελούν πολύπλοκες εργασίες συγκόλλησης στο περιβάλλον του ναυπηγείου.

Η Hyundai συνεργάζεται με την νεοσύστατη Persona AI, μια start-up επιχείρηση με έδρα το Χιούστον που επικεντρώνεται στην ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, και την Vazil, μια νοτιοκορεατική εταιρεία με πενταετή παρουσία στον χώρο που επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση και την κατασκευή ρομπότ. Οι εταιρείες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη των πρωτοτύπων ρομπότ μέχρι το τέλος του 2026. Αναμένουν ότι οι πραγματικές δοκιμές και η εμπορική ανάπτυξη θα ξεκινήσουν το 2027.

τα ρομπότ συγκόλλησης για πλοία δεν είναι πια μελλοντικό σενάριο αλλά μια πραγματικότητα

Η Persona AI, νωρίτερα φέτος, συγκέντρωσε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, σύμφωνα με το InnovationMap. Δύο από τους ιδρυτές της, ο Nicolaus Radford και ο Jide Akinyode, σύμφωνα με το InnovationMap, βοήθησαν στην ανάπτυξη ενός ανθρωποειδούς ρομπότ της NASA και οι δύο είναι πρώην υπάλληλοι της Nauticus Robotics, μιας εταιρείας παροχής αυτόνομων υποθαλάσσιων ρομπότ.

Στον ιστότοπο της, η Persona AI υπογραμμίζει τη δυνατότητα των ανθρωποειδών ρομπότ συγκόλλησης για πλοία να παρέχουν βοήθεια για δύσκολες εργασίες, από συγκόλληση έως συναρμολόγηση, κατασκευή και εξόρυξη.

Η ανάπτυξη ανθρωποειδούς υλικού και αλγορίθμων ελέγχου και μάθησης που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη για τα ρομπότ συγκόλλησης θα ηγηθεί της Persona AI. Η εταιρεία Vazil θα αναπτύξει τα εργαλεία συγκόλλησης και θα κατασκευάσει το βιομηχανικό περιβάλλον δοκιμών.

Τα ρομπότ συγκόλλησης για πλοία και το ναυπηγείο του μέλλοντος

Η Hyundai εργάζεται για την ανάπτυξη του ναυπηγείου του μέλλοντος, το οποίο πιστεύει ότι θα ενσωματώσει αυτοματισμό και άλλες βασικές τεχνολογίες. Η εταιρεία HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του συστήματος, παρέχοντας ζωντανές ρυθμίσεις ναυπηγείου και δεδομένα μηχανικής πεδίου. Η HD Hyundai Robotics θα συνεισφέρει δεδομένα εκπαίδευσης με τεχνητή νοημοσύνη για τη διαδρομή συγκόλλησης και επικύρωση απόδοσης.

«Τα ανθρωποειδή συγκόλλησης όχι μόνο θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα, αλλά θα μειώσουν σημαντικά το βάρος των εργαζομένων και θα βελτιώσουν σημαντικά την ασφάλεια», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της HD KSOE, Dong-ju Lee.

«Αναπτύσσοντας ρομπότ βελτιστοποιημένα για εργασίες ναυπηγείου, στοχεύουμε να θέσουμε ένα νέο πρότυπο στον αυτοματισμό της ναυπηγικής. Στόχος μας είναι ένα έξυπνο ναυπηγείο όπου οι άνθρωποι και τα έξυπνα ρομπότ συνεργάζονται άψογα».

Τα ναυπηγεία χρησιμοποιούν bots συγκόλλησης για την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων εργασιών σε γραμμές συναρμολόγησης. Ο CTO της Vazil Company, Sungwon Kim, τονίζει ότι οραματίζονται μια εφαρμογή που θα ανεβάσει τον αυτοματισμό των ναυπηγείων στο επόμενο επίπεδο. Στόχος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και η βελτίωση της ασφάλειας στον χώρο εργασίας στα ναυπηγεία.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
21°C