Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τους αγνοούμενους ναυτικούς του φορτηγού πλοίου Alfa Watan, το οποίο βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, ανοικτά των ακτών της Βουλγαρίας, έπειτα από την επίθεση που δέχτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το πλοίο, με σημαία Τόγκο, βυθίστηκε στις 6 Οκτωβρίου, σε μια περίοδο κατά την οποία οι επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των αγνοουμένων παραμένουν συγκεχυμένες, με τις αρχικές αναφορές να κάνουν λόγο για περίπου 10 έως 12 ναυτικούς.
Την ίδια ημέρα είχε δεχθεί επίθεση και το φορτηγό πλοίο Able, με σημαία Παλάου, επίσης ανοικτά της Βουλγαρίας. Στο πλοίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ενώ τα 18 μέλη του πληρώματός του διασώθηκαν με τη συνδρομή του επιβατηγού-οχηματαγωγού Dioscuria. Δύο από τους διασωθέντες είχαν τραυματιστεί σοβαρά.
Οι επιθέσεις αυτές ακολούθησαν το περιστατικό με το Royad Mammadov, το οποίο είχε τυλιχθεί στις φλόγες ανοικτά της Ρουμανίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο ναυτικοί.
Τα περιστατικά αυτά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς ο κίνδυνος για τα εμπορικά πλοία δεν περιορίζεται πλέον στις προσεγγίσεις των ουκρανικών λιμανιών, καθώς βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με απειλές ακόμη και σε θαλάσσιες περιοχές εκατοντάδες μίλια μακριά από τις ακτές όπου διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις στα δύο πλοία ανοικτά της Βουλγαρίας με την ρωσική πλευρά να έχει αρνηθεί ότι περιλαμβάνονταν στους στόχους των στρατιωτικών επιχειρήσεών της, ενώ δεν έχει παρουσιαστεί ανεξάρτητη επιβεβαίωση για την προέλευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η διακοπή των ερευνών για το Alfa Watan αφήνει τις οικογένειες των αγνοούμενων ναυτικών χωρίς απαντήσεις, σε μια περίοδο που η ασφάλεια της εμπορικής ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα δοκιμάζεται ξανά.















