2 νεότευκτα πλοία της Dryships άλλαξαν ιδιοκτήτη, αλλά η ταυτότητά του παραμένει μυστική
Μια αγοραπωλησία- μυστήριο έλαβε χώρα πριν από μερικές μέρες και έφερε στο «προσκήνιο» την Dryships του Γιώργου Οικονόμου. Ο εφοπλιστής, έχοντας θέσει ως «πρώτης γραμμής» ζήτημα για την εταιρία την μείωση της κεφαλαιακής της έκθεσης σε συμβόλαια για νέες επενδύσεις (συνολικά ανέρχεται στα 450 εκατ. δολ.- 400 εκ. αφορούν στις 10 νέες ναυπηγήσεις ξηρού φορτίου και 50 εκατ. για τρία τάνκερ), προχώρησε στην πώληση δύο νεότευκτων πλοίων suezmax, των «Esperona» και «Blanca», χωρητικότητας 158.000 dwt, που είχε παραγγείλει στα ναυπηγεία της Samsung.
Η κεφαλαιακή έκθεση ναι μεν μειώθηκε κατά 101 εκατ. δολ., αλλά γρίφος παραμένει ποιος είναι ο αγοραστής των δύο πλοίων. Η ναυτιλιακή αγορά «βοά» πως θυγατρικές, συνδεόμενες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dryships, Γιώργο Οικονόμου, βρίσκονται πίσω από το συγκεκριμένο deal.
Εκπρόσωπος της Dryships παρόλ’ αυτά, σύμφωνα με την Tradewinds, αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του αγοραστή, στον οποίο ο επικεφαλής της εταιρίας πλήρωσε 21,4 εκατ. δολ., βάσει των όρων της συμφωνίας, με το νέο ιδιοκτήτη των πλοίων να αναλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Ωστόσο, επέμεινε πως ο αγοραστής των πλοίων δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τον Έλληνα εφοπλιστή. «Τα πλοία πωλήθηκαν σε τρίτο πρόσωπο και όχι σε κάποια εκ των ιδιωτικών συμφερόντων εταιρίες του κ. Γιώργου Οικονόμου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Dryships χαρακτηριστικά στην ναυτιλιακή επιθεώρηση Tradewinds, μετά από πιέσεις σχετικά με την συναλλαγή που έλαβε χώρα και απασχολεί την ναυτιλιακή βιομηχανία εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, κεντρίζοντας ακόμη περισσότερο την περιέργεια στους εφοπλιστικούς κύκλους για το πρόσωπο που «κρύβεται» πίσω από την εν λόγω συμφωνία.
Νέα σενάρια
Παρά τις διαβεβαιώσεις εκπροσώπων της Dryships ότι ο Γιώργος Οικονόμου δεν σχετίζεται με την απόκτηση των δύο suezmax, παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς δεν φαίνεται να πείστηκαν. Το νέο σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας θέλει τον Έλληνα μεγιστάνα να αναλαμβάνει τον έλεγχο, αργότερα, καθώς πιστεύουν ότι τα δύο πλοία πιθανόν να εξαγοράστηκαν από μια εταιρία ειδικού σκοπού που πρόθεσή της είναι να τα πουλήσει σε τιμή κόστους σε ιδιωτικών συμφερόντων εταιρία του Έλληνα εφοπλιστή κατά την ημερομηνία παράδοσης αυτών μέσα στο τρέχον έτος.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, τα «Esperona» και «Blanca» είχαν παραγγελθεί στα ναυπηγεία της Samsung έναντι 70 εκατ. δολαρίων έκαστο. Δεδομένης όμως της «θαλασσοταραχής» που έχει ξεσπάσει στον κλάδο των δεξαμενοπλοίων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με τα ναύλα και τις αξίες των πλοίων να έχουν καταρρεύσει και να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η τιμή τους σήμερα υπολογίζεται περίπου στα 50,5 εκατ. δολ.
Οι αναλυτές τονίζουν πως η δομή της συμφωνίας πώλησης των δύο πλοίων είναι μεν λίγο ασυνήθιστη, αλλά με οικονομικούς όρους, είναι λογική για τον ιδιοκτήτη, δεδομένου ότι τα πλοία κοστολογούνται πάνω από τα σημερινά επίπεδα της αγοράς. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως η πώληση των δύο suezmax αποτελεί ένα θετικό βήμα, αλλά ακόμη η Dryships έχει πολύ δρόμο μπροστά της να διανύσει.
Πάντως, πριν από την «δύση» του 2012, είχαν ηχήσει σημαντικά «καμπανάκια» κινδύνου για την Dryships εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στην αγορά ξηρού φορτίου και των μη χρηματοδοτούμενων συμβολαίων για νέες ναυπηγήσεις. Από τότε ο Γιώργος Οικονόμου έθεσε ως προτεραιότητά του τη μείωση της κεφαλαιακής έκθεσης της εταιρίας. Βέβαια, πέρα από την πώληση πλοίων, στα «πυρομαχικά» της εταιρίας συμπεριλαμβάνεται και το μερίδιο που κατέχει η Dryships στην Ocean Rig, το οποίο αξίζει κοντά στα 1,262 εκ. δολ. και θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης για να ενισχυθούν τα ταμεία. Όμως, όπως λένε οι αναλυτές, «ο εφοπλιστής έχοντας έναν θησαυρό στα χέρια του (την Ocean Rig) δεν θέλει να προχωρήσει σε περαιτέρω πωλήσεις μετοχών».
Το σχέδιο
Όταν η Dryships πριν από τρία χρόνια (το 2010) προχωρούσε σε μπαράζ παραγγελιών νέων πλοίων στον τομέα των δεξαμενοπλοίων, με το ύψος των συμβολαίων για την ναυπήγηση έξι suezmaxes και έξι aframaxes να αγγίζει τα 770 εκατ. δολ., σχεδίαζε την απόσχιση των πλοίων μεταφοράς αργού από την εταιρία ξηρού φορτίου.
Απώτερος σκοπός της διοίκησης ήταν να δημιουργήσει μια νέα εταιρία που θα την εισήγαγε ξεχωριστά στο χρηματιστηριακό ταμπλό έναν χρόνο αργότερα. Όμως, το συγκεκριμένο πλάνο ουδέποτε υλοποιήθηκε και πολλοί εκπρόσωποι της ναυτιλίας προβλέπουν πως ίσως αυτό συμβεί άμεσα, καθώς βρίσκεται ακόμη στις σκέψεις του Γιώργου Οικονόμου.
Στο επίκεντρο και η Almi Tankers στον κλάδο των suezmax
Στο επίκεντρο της ναυτιλιακής αγοράς βρίσκεται και η εταιρία Almi Tankers του κ. Κώστα Φωστηρόπουλου. Υπάρχουν αναφορές, σύμφωνα με την Tradewinds, ότι ο Έλληνας εφοπλιστής προχώρησε επίσης σε deal στον τομέα των suezmaxes με την Principal Maritimes, με έδρα το Κονέκτικατ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τελευταία αγόρασε τρία νεότευκτα πλοία suezmax της Almi, που ναυπηγούνταν στα ναυπηγεία της Daewoo έναντι 55,5 εκατ. δολ..
Παρόλ’ αυτά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από τον Κώστα Φωστηρόπουλο. Ναυλομεσίτης όμως, με έδρα την Αμερική, υποστηρίζει πως η Almi ζητούσε πάνω από 60 εκατ. δολ. ανά πλοίο πρόσφατα, λίγο πριν τον Δεκέμβριο, ενώ τονίζει πως είναι συζητήσιμο κατά πόσο η Principal έχει και άλλα διαθέσιμα για επιπλέον αγορές. Η εταιρία έχει ήδη προχωρήσει σε παρόμοιες εξαγορές, πληρώνοντας μέχρι σήμερα ποσά της τάξεως των 65- 69 εκατ. δολ. Η Principal ξεκίνησε την δραστηριότητά της το 2010 και έχει αγοράσει 12 suezmaxes, συμπεριλαμβανομένου και του «Four Tide» της Nordic American Tankers.
dealnews.gr