Ακρωτηριασμένος πειρατής μεταφέρθηκε από Δανέζικη φρεγάτα σε νοσοκομείο της Γκάνας

Ένας τραυματισμένος πειρατής μεταφέρθηκε από την Δανέζικη φρεγάτα Esbern Snare αφού υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό για να αντιμετωπιστεί μια μόλυνση, σύμφωνα με τους δικηγόρους του. Τρεις άλλοι παραμένουν στο πολεμικό πλοίο καθώς οι Δανοί εισαγγελείς εξετάζουν τις επιλογές για την προσαγωγή τους σε δίκη.

Ο τραυματίας συνελήφθη μετά από συμπλοκή μεταξύ των Δανέζικων ένοπλων δυνάμεων και μιας ομάδας ύποπτων πειρατών στις 24 Νοεμβρίου. Αφού εντόπισε ένα ύποπτο σκιφ στα διεθνή ύδατα του Κόλπου της Γουινέας, η Esbern Snare απέστειλε ένα ελικόπτερο για έρευνα.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου εντόπισε σκάλες και άλλο πειρατικό εξοπλισμό στο σκιφ, έτσι το πολεμικό πλοίο καταδίωξε και απέστειλε ένα σκάφος με στρατιώτες. Το ύποπτο πειρατικό σκιφ δεν σταμάτησε όταν δόθηκε εντολή και έτσι οι Δανέζικες δυνάμεις έριξαν προειδοποιητικές βολές. Σε απάντηση, οι επιβαίνοντες του σκιφ άνοιξαν πυρ κατά του ελικοπτέρου και της ομάδας. Η ομάδα επιβίβασης του Snare ανταπέδωσε τα πυρά, σκοτώνοντας τέσσερις και τραυματίζοντας έναν. Ένας ύποπτος έπεσε στη θάλασσα και χάθηκε και τρεις ακόμη επέζησαν χωρίς να τραυματιστούν.

Αφού συνελήφθησαν οι επιζώντες, μεταφέρθηκαν στο πολεμικό πλοίο και τέθηκαν υπό κράτηση αναμένοντας την δίκη. Ο τραυματίας έπρεπε να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό στο πόδι του στο πλοίο με την κατάσταση του να μην βελτιώνεται. Σύμφωνα με το δανικό δίκτυο DR και το Ghana Business News, έχει μεταφερθεί στο Διεθνές Ναυτικό Νοσοκομείο στην Τέμα της Γκάνας για θεραπεία αφού η ιατρική ομάδα του πλοίου πραγματοποίησε τρεις χειρουργικές επέμβασης για να αφαιρέσει μολυσμένα κομμάτια από το πόδι του.

3.300 ν.μ. μακριά, σε ένα δικαστήριο της Κοπεγχάγης, ο δικηγόρος του τραυματία πειρατή που διορίστηκε από το δικαστήριο υποστήριξε ότι θα έπρεπε να εκδοθεί και να μεταφερθεί στη Δανία για καλύτερο επίπεδο φροντίδας. «Η Δανία έχει υποχρέωση γι’ αυτόν να λάβει την καλύτερη δυνατή μεταχείριση, και αυτό θα ήταν στη Δανία. Εάν θέλετε να συνεχίσετε την υπόθεση και την κατηγορία, τότε θα πρέπει να τον μεταφέρετε στη Δανία το συντομότερο δυνατό», είπε ο δικηγόρος του. Birgitte Skjødt, σε ακρόαση την Τετάρτη.

Οι Δανοί εισαγγελείς διερευνούν επιλογές για τη μεταφορά των υπόπτων πίσω στη Δανία, αλλά λένε ότι δεν μπόρεσαν να έρθουν σε συμφωνία με κάποια κοντινή χώρα η οποία να ήθελε να προθυμοποιηθεί να επιτρέψει την έκδοση μέσω αεροπορικής πτήσης. Ενώ αναζητούν επιλογές, η Εθνική Αστυνομία της Δανίας στέλνει δύο αστυνομικούς για να παρακολουθήσουν τον ύποπτο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Γκάνας.

Μπορεί επίσης να υπάρχει πολιτικό κίνητρο που επιβραδύνει την έκδοση, είπε στον DR η καθηγήτρια ναυτικού δικαίου Kristina Siig. «Φαίνεται ότι υπάρχει έντονη επιθυμία οι ύποπτοι πειρατές να μην εισέλθουν στο Δανέζικο έδαφος, καθώς φοβούνται στη συνέχεια ότι θα χρειαστεί να επεξεργαστούν μια αίτηση ασύλου από αυτούς», είπε.

Διαβάστε ακόμα