Τ. Αλεξιάδης: έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας στο Πέραμα

Tο σοβαρό συμβάν που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όταν αποκολλήθηκε η δεξαμενή Νο 2, φέρνουν στη Βουλή με παρέμβασή τους 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Β’ Πειραιά Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι από καθαρή τύχη αποφεύχθηκαν τραυματισμοί ή ακόμη και απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς την ώρα που έλαβε χώρα το συμβάν δεν υπήρχε στη δεξαμενή πλοίο προς επισκευή.

Ειδικότερα, στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν οι 34 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επικαλούνται ανακοίνωση της «Ριζοσπαστικής Ενότητας Μεταλλεργατών (Ρ.Ε.Μ.)» σύμφωνα με την οποία, στις 2:00 τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος έσπασε το στήριγμα της δεξαμενής Νο2 και η δεξαμενή «έφυγε» στη θάλασσα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι: «Από καθαρή τύχη σήμερα δεν έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών ή τραυματισμούς συναδέλφων καθώς η ζημιά έγινε εκτός ωραρίου εργασίας, ενώ δεν υπήρχε πάνω στη δεξαμενή πλοίο προς επισκευή. Το συγκεκριμένο ατύχημα δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά τόσο για τις ευθύνες της διοίκησης του ΟΛΠ όσον αφορά στον έλεγχο και στη συντήρηση της δεξαμενής όσο και για την επάρκεια των σχετικών μελετών σε σχέση με τα θαλάσσια ρεύματα, τις καιρικές συνθήκες κ.λπ.

Ερωτηματικά επίσης δημιουργούνται και για το αν η δεξαμενή είναι ελεγμένη από νηογνώμονα και αν είχε τα κατάλληλα πιστοποιητικά. Αν ναι, τότε πως εξηγείται το ατύχημα; Είναι αναγκαίο το Υπουργείο Ναυτιλίας οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν αντικειμενικά και σε βάθος τις αιτίες του ατυχήματος».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στην απουσία ελέγχων και στην έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας της Ζώνης του Περάματος – η οποία έχει καταγράψει κατά καιρούς πλήθος θανατηφόρων ή μη εργατικών ατυχημάτων – καθώς και στην απουσία οποιασδήποτε ανακοίνωσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικής με το γεγονός.

Ερωτούν δε το αρμόδιο Υπουργείο για τις ενέργειες του σχετικά με την αποτροπή περαιτέρω κινδύνων, τη διερεύνηση του ατυχήματος , την απόδοση ευθυνών, καθώς και για την πλήρη απουσία ενημέρωσης για ένα τόσο σημαντικό συμβάν. Κλείνοντας ερωτούν για την καταλληλότητα της δεξαμενής και αιτούνται τα έγγραφα που να την αποδεικνύουν.

Διαβάστε ακόμα