Απαγορεύονται τα κρουαζιερόπλοια στη Βενετία από την 1η Αυγούστου

Υπεγράφη την Τρίτη το νομοθετικό διάταγμα που από την 1η Αυγούστου απαγορεύει στα κρουαζιερόπλοια να φτάνουν μέχρι την πόλη της Βενετίας. Οι επιβάτες τους, πλέον, δεν θα αποβιβάζονται κοντά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου αλλά στο εμπορικό λιμάνι της Μαργκέρα.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, έπειτα από χρόνια αναμονής σε όλο τον κόσμο. Μια απόφαση που περίμενε η Unesco, όπως και όλοι όσοι ήλθαν στην Βενετία και έμειναν άναυδοι από τις διαστάσεις των πλοίων αυτών, τα οποία περνούσαν από το πιο εύθραυστο και πιο όμορφο μέρος του κόσμου», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί οικονομική στήριξη σε εταιρίες και επιχειρήσεις που μπορεί να ζημιωθούν από την απομάκρυνση των μεγάλων πλοίων από την Βενετία.

«Πρόκειται για μια ημερομηνία-σταθμό, με στόχο την προστασία της λιμνοθάλασσας της Γαληνοτάτης» υπογράμμισε, τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία είναι πιθανό να επηρεάσει τις δραστηριότητες των εταιρειών κρουαζιέρας, προβλέπει αποζημιώσεις για εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Κάτοικοι της Βενετίας και μέλη της διεθνούς κοινότητας προέτρεπαν τις ιταλικές κυβερνήσεις εδώ και χρόνια να απαγορεύσουν την είσοδο μεγάλων πλοίων στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, τονίζοντας ότι απειλείται το εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.

Κατά το παρελθόν, η ιταλική κυβέρνηση είχε θεσπίσει νομοθεσία για τον περιορισμό της πρόσβασης των πλοίων σε έναν από τους διασημότερους τουριστικούς τόπους στον κόσμο, αλλά ο εναλλακτικός τόπος ελλιμενισμού δεν είναι ακόμη έτοιμος.

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ενέκρινε διάταγμα για την κατασκευή τερματικού σταθμού εκτός του Μεγάλου Καναλιού, όπου τα πλοία άνω των 40.000 τόνων θα μπορούν να δέσουν χωρίς να χρειάζεται να περνούν μπροστά από την Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

gr.euronews.com

Διαβάστε ακόμα