Απολύθηκε το 50% των θαλαμηπόλων του Eμπορικού Nαυτικού

Η Πανελλήνια Ένωση Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού, εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο επισημαίνει ότι ο νόμος 4150/2013, αποτελεί την «ταφόπλακα για την επιστασία των γενικών υπηρεσιών».

Αναλυτικότερα αναφέρει:

Δεκαετία καταστροφικής εργασιακής πορείας για τους ναυτεργάτες που κάθε χρόνο επιδεινώνεται. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα στον κλάδο των Θαλαμηπόλων, όπου έχουμε φαινόμενα προσφοράς 1.359 θέσεων εργασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βάσει των στοιχείων του ΓΕΝΕ (επαναλαμβανόμενα αιτήματα) και φτάνουμε 1η Νοεμβρίου να απολύεται ομαδικά το 50% των υπαρχόντων ναυτικών από τα πλοία (παρέμεινε ο ελάχιστος επιτρεπτός αριθμός σύνθεσης στην επιστασία των θαλαμηπόλων, παρότι όλη τη καλοκαιρινή περίοδο τα πλοία ταξίδευαν με μειωμένη σύνθεση πληρώματος από την προβλεπόμενη νόμιμη «σύνθεση θέρους», τριών, τεσσάρων και πέντε ατόμων).

Η εφαρμογή αυτού του ναυτοκτόνου νόμου από το 2013 μέχρι και σήμερα που μειώνει τη σύνθεση των Θαλαμηπόλων και επικούρων κατά 50% από 1η Νοεμβρίου έως 1η Απριλίου, είναι η αφορμή της αποστροφής των νέων από το ναυτικό επάγγελμα αφού το καθιστά απόλυτα εποχιακό, με εξουθενωτικά ωράρια το καλοκαίρι και πολύμηνη ανεργία το χειμώνα.

Καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να ασχοληθεί με τη δέουσα προσοχή πριν είναι πολύ αργά.

Διαβάστε ακόμα