Αυτόνομα πλοία: Ποιος θα έχει την ευθύνη της ασφαλείας της ναυσιπλοΐας όταν δεν θα υπάρχει πλοίαρχος;

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε ο πλοίαρχος έχει την απόλυτη ευθύνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και όχι μόνο. Τι θα γίνει λοιπόν όταν τα αυτόνομα πλοία θα ναυσιπλοούν χωρίς πλοίαρχο;

Σύμφωνα με τον έμπειρο δικαστή Sir Nigel Teare, η έλευση της αυτόνομης πλοήγησης μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στα δικαστήρια ώστε να καθορίσουν ποιος είναι υπεύθυνος σε περίπτωση ατυχήματος.

Εάν ένας αξιωματικός κάνει λάθος στο σχεδιασμό ταξιδίου πριν αναχωρήσει από το λιμάνι, τότε υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει κάνει το λάθος. Εάν το λογισμικό που χειρίζεται το πλοίο κάνει το ίδιο λάθος στο σχεδιασμού ταξιδίου, τότε θα υπάρχει μια ασάφεια, προειδοποίησε – ειδικά μετά από μια πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2011, πολύ πριν τα αυτόνομα εμπορικά πλοία αρχίσουν να γίνονται μια πραγματικότητα. Εκείνο τον Μάιο, το CMA CGM Libra βγήκε από την θαλάσσια διαχωριστική λωρίδα στην οποία έπλεε στο λιμάνι του Xiamen και προσάραξε, κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να στηθεί μια δαπανηρή επιχείρηση διάσωσης.

Η γενική αβαρία δηλώθηκε, αλλά κάποιοι από τους φορτωτές που είχαν φορτία πάνω στο πλοίο αρνήθηκαν να πληρώσουν, με το επιχείρημα ότι ένα ελλιπές πλάνο ταξιδίου είχε καταστήσει το πλοίο αναξιόπλοο. Το δικαστήριο, το εφετείο και το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησαν με τα συμφέροντα των φορτωτών, επιβεβαιώνοντας ότι ένα ελλιπές πλάνο ταξιδίου μπορεί να αποτελέσει λόγο για είναι ένα πλοίο αναξιόπλοο.

Αλλά όταν μιλάμε για ένα αυτόνομο πλοίο, το πλάνο ταξιδίου μπορεί να ελέγχεται αυτόματα από την τεχνητή νοημοσύνη, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το εάν ο πλοιοκτήτης ή ο διαχειριστής θα μπορούσε να προβλέψει όποια λάθη και να θεωρηθεί υπεύθυνος για αυτά στη λήψη αποφάσεων του λογισμικού.

«Όταν ο πλοίαρχος του πλοίου ή ο διαχειριστής στην ξηρά ενεργεί εξ αμελείας όταν δίνει εντολή στο πλοίο, αυτό θα ισοδυναμούσε με αμέλεια στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Αλλά τι γίνεται αν το λάθος γίνει από έναν υπολογιστή;» είπε ο Sir Nigel, μιλώντας σε μια ετήσια συγκέντρωση του Association of Average Adjusters στο Λονδίνο. «Αν το λάθος είναι αποτέλεσμα σφάλματος της τεχνητής νοημοσύνης του υπολογιστή, τότε αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως αμελής πλοήγηση από τον υπολογιστή σαν να ήταν λάθος του αξιωματικού φυλακής.»

Υποθέσεις όπως αυτές μπορεί να επηρεάσουν την κατάθεση των μηχανικών του λογισμικού, οι οποίοι θα κληθούν να καθορίσουν εάν ο πλοιοκτήτης θα έπρεπε εύλογα να ήταν σε θέση να προσδιορίσει ότι το λογισμικό ήταν ελαττωματικό εκ των προτέρων ή εάν το λογισμικό απλώς πήρε μια λανθασμένη απόφαση εκείνη τη στιγμή κατά την πλοήγηση.

«Σημασία θα δίνεται στο ερώτημα εάν ο πλοιοκτήτης, από τη στιγμή που είχε στην κατοχή του το λογισμικό, θα έπρεπε να είχε εκτιμήσει, με την προσεκτική και επιδέξιη παρακολούθηση του λογισμικού, ότι δεν ήταν σε κατάλληλη κατάσταση για τον σκοπό του. Εάν ο έλεγχος του ήταν αμελής τότε θα έχει υπάρξει αποτυχία στον απαραίτητο έλεγχο. Υποψιάζομαι ότι θα είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αμέλεια αυτού του είδους», κατέληξε ο Sir Nigel.

Διαβάστε ακόμα