Αυτόνομο ερευνητικό σκάφος με τεχνολογία από την IBM ξεκινά υπερατλαντικό ταξίδι

Το αυτόνομο πρωτότυπο πλοίο Mayflower το οποίο χρηματοδοτείται από την IBM, αναχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό να πραγματοποιήσει ένα υπερατλαντικό ταξίδι με τελικό προορισμό το Πλύμουθ της Μασαχουσέτης.

Το σκάφος με δυνατότητα ηλεκτροκίνησης, αναπτύχθηκε από την IBM μαζί με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την έρευνα στους ωκεανούς ProMare σε συνεργασία με επιστημονικούς οργανισμούς. Καθελκύστηκε στο Πλύμουθ της Αγγλίας τον Σεπτέμβριο, και μετά τη διεξαγωγή των τελικών θαλάσσιων δοκιμών, μετά τις καθυστερήσεις που σχετίζονται με τον COVID αλλά και κάποιες κακές καιρικές συνθήκες, είναι τώρα εν πλω.

Το Mayflower έχει μήκος 15 μέτρα, ζυγίζει πέντε τόνους και έχει τελική ταχύτητα 20 κόμβους. Είναι εξοπλισμένο με μια σειρά επιστημονικών οργάνων για τη λήψη μετρήσεων κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού του, καλύπτοντας τα πάντα, από τη χημική σύσταση του νερού έως τη μικροπλαστική ρύπανση και το τραγούδι φάλαινας.

Η πλοήγηση του πλοίου υποστηρίζεται από το λογισμικό αυτοματισμού της IBM, την τεχνολογία όρασης υπολογιστών και το λογισμικό Red Hat Open Source. Σύμφωνα με την IBM, το επιστημονικό πακέτο του πλοίου αξιοποιεί επίσης τις δυνατότητες AI για να προωθήσει την αποστολή του.

Όπως υποδηλώνει το όνομα του σκάφους, το ταξίδι είναι αφιερώνει στην 400ή επέτειο του ταξιδιού του Mayflower το 1620, που έφερε Άγγλους αποίκους στη Βόρεια Αμερική. Εάν το ταξίδι του στεφθεί με επιτυχία, θα είναι το μεγαλύτερο αυτόνομο σκάφος που θα έχει διασχίσει ποτέ τον Ατλαντικό ωκεανό.

Η IBM λέει ότι ο απώτερος στόχος είναι ένα δίκτυο αυτόνομων ερευνητικών σκαφών, drone και υποβρυχίων που θα μπορούν να μένουν για μήνες στη θάλασσα. Άλλες πλατφόρμες – όπως το WaveGlider, Saildrone και Hugin Endurance – έχουν κάνει επίδειξη αυτής της λειτουργίας, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα σε σχέση με το Mayflower.

Η θέση του πλοίου, η κατεύθυνση και η τροφοδοσία της μπροστινής κάμερας εμφανίζονται στον ιστότοπο του project ως μέρος μιας προσπάθειας δημόσιας δέσμευσης. Από την Τρίτη το βράδυ, το Mayflower βρισκόταν σε ένα αγκυροβόλιο στα νησιά Scilly.

Διαβάστε ακόμα