ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Aύξηση του κατώτερου μισθού των ναυτικών

Με αισιοδοξία μπορούν να ατενίζουν το μέλλον οι ναυτικοί, και συγκεκριμένα τα κατώτερα πληρώματα της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας, μετά την συμφωνία για αύξηση των μισθών στο 4,5%.

Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν δυο ημέρες η ITF (International Transport Workers’ Federation) και η ICS (International Chamber of Shipping), μετά την συνεδρίαση στη Γένοβα, αποφάσισαν την αύξηση του κατώτατου μισθού των ναυτικών ο οποίος καθορίζεται από τον ILO.

Συμφωνήθηκε η αύξηση του κατώτερου μισθού των ναυτικών 27 δολάρια μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Οι απολαβές θα έχουν αύξηση της τάξεως του 4,5% στα 614 δολάρια, τα οποία είναι και ο κατώτερος μισθός που αμοίβεται ένας ναυτικός. Η αύξηση αυτή θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2019 και θα είναι 4 δολάρια, τον Ιανουάριο του 2020 7 δολάρια και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021 με 16 δολάρια.

«Αυτή ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση με δύο πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το μέλλον για τη ναυτιλία και τους ναυτικούς «, δήλωσε ο Mark Dickinson, εκπρόσωπος της ομάδας των ναυτικών.

«Υπήρξε έντονη αντίθεση από την πλευρά των εφοπλιστών για σημαντική αύξηση. Ωστόσο, χαίρομαι που στο τέλος επικρατούσε ο πραγματισμός και η κοινή λογική και οι κοινωνικοί εταίροι εργάστηκαν για να αναγνωρίσουν τον θεμελιώδη ρόλο των ναυτικών στο πλαίσιο της βιομηχανίας.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να βρούμε τρόπους να διασφαλίσουμε ότι η φόρμουλα του ILO που χρησιμοποιείται ως βάση για αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι δίκαιη και αντανακλά την πραγματικότητα για τους ναυτικούς, αλλά ο αντίκτυπος αυτής της διαπραγμάτευσης του JMC στην παγκόσμια ναυτοιλιακή κοινότητα είναι αναμφισβήτητα ένα καλό και δίκαιο αποτέλεσμα , «πρόσθεσε.