Της
Βασιλικής Κόκκαλη
«Πολιτογραφήθηκε» ως σκάνδαλο των «άγονων γραμμών». Ταλάνισε επί μήνες την τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όταν ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών της, ο τότε υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, μιλώντας στην Βουλή για όσα του καταμαρτυρούσαν περί εκβιασμού, όχι μόνο δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις αλλά με μια δεικτική χειρονομία – κουνώντας το δάχτυλο – ζητούσε και τα… ρέστα.
Περίπου τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης που έσκασε σαν «βόμβα» στους τότε «ενοίκους» του Μεγάρου Μαξίμου, η υπόθεση εκδικάζεται την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαρτίου ενώπιον του Δ΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Μοναδικός κατηγορούμενος για το αδίκημα της εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος -με «φόντο» το μοίρασμα της πίττας των άγονων γραμμών – είναι ο Παναγιώτης Ζαχαρίου άλλοτε στενός συνεργάτης του Αριστοτέλη Παυλίδη.
Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Και αυτό γιατί, παρέμεινε στο απυρόβλητο της ποινικής διαδικασίας μετά το «όχι» της Βουλής να τον παραπέμψει ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου.
Είχαν προηγηθεί το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας που έκανε λόγο για απαλλαγή του από το αδίκημα της εκβίασης και τα πορίσματα των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ), που τάσσονταν υπέρ της άσκησης δίωξης για ηθική αυτουργία σε εκβίαση αλλά και παθητική δωροδοκίας σε βάρος του Αρ. Παυλίδη.
Η δίκη που έχει προσδιοριστεί για την Δευτέρα και είναι πρωτοείσακτη, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που η ατμόσφαιρα είναι ίδια βαριά στο πολιτικό «σκηνικό» μετά την καταδίκη σε ισόβια του τέως Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης – μαμούθ από τα ταμεία του Δήμου αλλά και την οκταετή κάθειρξη σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου για υποβολή ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες.
Κοινό στοιχείο των υποθέσεων της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και αυτής των άγονων γραμμών, είναι η διαγράφη των δυο «πρωταγωνιστών» τους από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Όχι, όμως και η ποινική αντιμετώπιση που είχαν Β. Παπαγεωργόπουλος και Αρ. Παυλίδης. Ο μεν τέως δήμαρχος της Θεσσαλονίκης που δεν απολάμβανε της βουλευτικής ιδιότητας βρίσκεται σήμερα στις φυλακές των Διαβατών εκτίοντας ισόβια, ο δε πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας «καθάρισε» εν μια νυκτί από τυχόν ποινικές ευθύνες στην «χαρτογραφημένη» ως υπόθεση εκβιασμού σε βάρος του εφοπλιστή Φώτη Μανούση.
Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (581/2011) που δείχνει το εδώλιο στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αρ. Παυλίδη για το κακούργημα της εκβίασης υιοθετεί στο σύνολο της την πρόταση του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Καψιμάλη.
Τα μέλη του συμβουλίου δέχονται ότι ο Π. Ζαχαρίου πρέπει να δικαστεί για το κακούργημα της εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια σε βάρος του Φ. Μανούση, ενώ αποφαίνονται ότι πρέπει να διατηρηθούν και οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στον κατηγορούμενο (απαγόρευση εξόδου και εγγυοδοσία).
Στην εισαγγελική πρόταση, που υιοθετεί το συμβούλιο, γίνεται αναφορά στο περιβόητο διαμέρισμα της θυγατέρας του Αρ. Παυλίδη και μνημονεύεται η συνάντηση που είχε επιδιώξει ο Φ. Μανούσης με τον πρώην υπουργό, προκειμένου να λάβει απαντήσεις για τη μεροληπτική στάση που τηρούσε το υπουργείο «προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου «Πηνελόπη», συμφερόντων της οικογένειας Αγούδημου».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, σύμφωνα με την βούλευμα, ο πρώην υπουργός παρέπεμψε τον εφοπλιστή στον κ. Ζαχαρίου για να λύσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Μετά την προτροπή αυτή του κ. Παυλίδη, ο εφοπλιστής επικοινώνησε με τον κ. Ζαχαρίου ο οποίος του είπε ότι βρέθηκε λύση στο πρόβλημά του αρκεί να «εξασφαλίσουν (ο υπουργός και ο ίδιος) τα γεράματά τους και να καλυφθούν τα χρέη από το διαμέρισμα που πήρε στη θυγατέρα του ο υπουργός».
Ο εισαγγελέας, όπως και τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δέχονται ότι ο στενός συνεργάτης του κ. Παυλίδη απέσπασε συνολικά από τον εφοπλιστή 657.000 ευρώ εκβιάζοντας τον με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του στους διαγωνισμούς των άγονων γραμμών.
Παράλληλα, οι δικαστές απορρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών του κ. Ζαχαρίου ότι δηλαδή ήταν οικονομικά εύρωστος, ότι δεν χρειάζονταν να ζητήσει χρήματα από τον εφοπλιστή και ότι η επίσκεψη στο γραφείο του ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα.
«Είχε ελευθερία από τον υπουργό»
Ο στενός συνεργάτης του Αρ. Παυλίδη χαρακτηρίζεται από τον εισαγγελέα και τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου «ως ένα πρόσωπο που ήταν «συνηθισμένο να λειτουργεί κατά τον τρόπο αυτό, λαμβάνοντας δηλαδή χρήματα από τους εφοπλιστές που συμμετείχαν στα προγράμματα επιδοτούμενων δρομολογίων».
Σε άλλο σημείο της εισαγγελικής πρότασης, αναφέρεται: «Είναι εμφανές ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε την θέση την οποία είχε, …και σε συνδυασμό και με την ελευθερία κινήσεως που είχε εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού να ενεργεί για τις υποθέσεις αυτές, δημιούργησε μια υποδομή ικανή να του αποδίδει μεγάλα εισοδήματα.
Περαιτέρω με την οποία δρούσε δεικνύει ότι ρέπει προς την τέλεση εκβιάσεων η οποία αποτελεί πλέον στοιχείο της προσωπικότητάς του»!
Η πρώτη ήττα και οι αγωγές
Και μπορεί ο Αρ. Παυλίδης να έχει μείνει στο απυρόβλητο του ποινικού ελέγχου μετά την απαλλαγή του από τη Βουλή, συνεχίζει όμως σε αστικό αλλά και σε ποινικό επίπεδο την αντιδικία του με τον Φ. Μανούση.
Πρόσφατα, μάλιστα ο πρώην υπουργός έχασε την αγωγή που είχε καταθέσει σε βάρος του εφοπλιστή, διεκδικώντας αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου ύψους 500.000 ευρώ. Η αγωγή απορρίφθηκε με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας (272/2013), η οποία βρίσκεται στο στάδιο της καθαρογραφής.
Η αντιδικία, όμως, μεταξύ Αρ. Παυλίδη και Φώτη Μανούση δεν κλείνει εδώ. Στις 4 Οκτωβρίου και 31 Μαΐου θα εκδικασθούν (κατόπιν αναβολών που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα) δυο ποινικές υποθέσεις. Η πρώτη θα συζητηθεί, εκτός απροόπτου, ενώπιον του Δ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
Στο εδώλιο κάθεται ο Φ. Μανούσης μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ο Αρ. Παυλίδη για τα αδικήματα της ψευδορκίας της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης. Η δεύτερη υπόθεση, που εκδικαστεί εκτός απροόπτου στις 31 Μαΐου, θα συζητηθεί στο Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.
Κατηγορούμενος είναι Αρ. Παυλίδης μετά από μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος του για συκοφαντική δυσφήμιση ο Φ. Μανούσης. Παράλληλα, ένα άλλο μέρος της αστικής αντιδικίας θα απασχολήσει την ελληνική δικαιοσύνη το 2014.
Πρόκειται για τη συζήτηση δυο ακόμη αντίθετων αγωγών που έχουν κατατεθεί από τους αντιδίκους και θα συζητηθούν ενώπιον του Τριμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, (κατόπιν αναβολής) στις 10 Απριλίου του 2014.
protothema.gr