Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπ. Οικονομικών από τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίοι νωρίτερα με πορεία από την Ομόνοια, κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα.

Απαιτούν τη διασφάλιση του μεροκάματου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, την επαναλειτουργία του ναυπηγείου με όλες του τις δραστηριότητες με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, χωρίς την παρουσία ιδιώτη. Στα πλαίσια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των εργαζομένων πραγματοποιεί συνάντηση με εκπρόσωπο της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη επιστολή της η διοίκηση της ADM και ΤΗΥSSEN KROYPP προαναγγέλλει το κλείσιμο του ναυπηγείου αν δεν λάβει νέο γύρο ζεστού χρήματος, εκβιάζοντας με όχημα τους 1.100 εργαζόμενους και το κατασκευαστικό πρόγραμμα των 4 υποβρυχίων για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Ήδη έχει λάβει το 75% των χρημάτων, έχοντας σε καθεστώς ομηρίας τους εργαζόμενους με το περιβόητο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, 1 ημέρα την εβδομάδα, που έληξε στις αρχές του Οκτώβρη, και έχοντας παραδώσει μόλις 1 από τα 4 υποβρύχια και μάλιστα αυτό να «γέρνει». Το ναυπηγείο παραμένει χωρίς ρεύμα, εντελώς συρρικνωμένο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους και κατασκευαστικό πρόγραμμα των υποβρυχίων.

Σε ανακοίνωση της η «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους στη σημερινή κινητοποίηση με το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο που στην τελευταία γενική συνέλευση κατέθεσε για το δικαίωμα στο μεροκάματο, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, την άμεση επαναλειτουργία του ναυπηγείου με το σύνολο των δραστηριοτήτων του, με την κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, χωρίς την παρουσία ιδιώτη στο ναυπηγείο.

Ταυτόχρονα, η ΕΕΝΣ, αναφερόμενη στην πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων, επισημαίνει ότι «έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τόσο της κυβέρνησης, όσο και των μονοπωλιακών ομίλων που το λυμαίνονται». Υπογραμμίζει ότι οι ίδιοι οι συνδικαλιστές επιδίωξαν στην τελευταία ΓΣ να αποσπάσουν από τους εργαζόμενους «λευκή επιταγή» στο ΔΣ για να συνεχίσουν ανενόχλητοι, όπως έκαναν μέχρι τώρα, να υπονομεύουν, με εκτονωτικές κινήσεις, κάθε αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων. Τέλος, η «Εργοστασιακή Επιτροπή» καλεί τους εργαζόμενους να δίνουν καθημερινό «παρών» στην πύλη του ναυπηγείου.

902.gr

Διαβάστε ακόμα