ΗΠΑ: Παράδοση του πλοίου υψηλής ταχύτητας στο Ναυτικό [Βίντεο]

Το πρώτο διακλαδικό πλοίο υψηλής ταχύτητας (JHSV: Joint High Speed Vessel) με την ονομασία USNS Spearhead (JHSV 1) παραδόθηκε επίσημα από τη θυγατρική κατασκευάστρια Austal USA στο Ναυτικό των ΗΠΑ στις 5 Δεκεμβρίου.

Της παράδοσης είχαν προηγηθεί οι δοκιμές αποδοχής που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι το JHSV είναι καταμαράν κατασκευασμένο από αλουμίνιο μήκους 103 μέτρων, το οποίο είναι εξαιρετικά ταχύ και ευκίνητο και μάλιστα ιδιαίτερα ικανό στην πλεύση σε χαμηλού βάθους θάλασσες.

Πρόκειται να αξιοποιηθεί επιχειρησιακά για την ταχεία μεταφορά προσωπικού και υλικών εντός ενός θεάτρου επιχειρήσεων, ενώ μπορεί να αναλάβει επίσης αποστολές μεταφοράς εφοδίων, ανθρωπιστικής υποστήριξης, υποστήριξης – επιβολής του νόμου αλλά και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι η Austal, που σήμερα απασχολεί 4.000 άτομα, έχει αναλάβει συμβόλαιο ύψους 1,6 δις δολαρίων ΗΠΑ για την ναυπήγηση ακόμη εννέα πλοίων του τύπου, ενώ σε συνεργασία με τη General Dynamics Advanced Information Systems ναυπηγεί πέντε πλοία LCS της έκδοσης Independence (μήκους 127 μέτρων).

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα