Τι θα γίνει επιτέλους με τις σχολές;

‘Οπως όλοι μας γνωρίζουμε ένα από τα σημαντικότερα πράγματα σε ένα κράτος είναι η παιδεία του και οι μέθοδοι εκπαίδευσης των νέων παιδιών.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Ναυτιλία μας σήμερα είναι οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. προβλήματα σε καθηγητές, σε εγκαταστάσεις, σε εξοπλισμό και γενικότερα το όλο σύστημα που ακολουθεί το υπουργείο ( υπάρχει άραγε;) εδώ και χρόνια κάνουν τα προβλήματα των σχολών αξεπέραστα.

Τα εφόδια που δίνουν οι σχολές είναι ανύπαρκτα και η δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι τεράστιες, και αν συνυπολογίσουμε και την δυσκολία και ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος τότε συμπεράνουμε ότι ο νέος ναυτικός έχει ένα βουνό να ανέβει μέχρι να πατήσει  στα πόδια του.
Σίγουρα όλοι ξέρουμε ότι το μάθημα στις σχολές πολλές φορές είναι της πλάκας, από καθηγητές που δεν νοιάζονται καθόλου για την εξέλιξη των παιδιών και από παιδιά που δεν μπορούν να καταλάβουν την σοβαρότητα της κατάστασης, και εδώ που τα λέμε με το δίκιο τους.

Χρόνια περιμένουμε όλοι μας να δούμε μια αναβάθμιση στις σχολές με καινούριο εξοπλισμό, βιβλία, εγκαταστάσεις αλλά μάταια…

Χρόνια περιμένουμε όλοι να δούμε το κράτος να δώσει την απαραίτητη σημασία στις σχολές του εμπορικού ναυτικού αλλά μάταια…

Χρόνια περιμένουμε την αναβάθμιση σε ΑΕΙ αλλά μάταια…. Κάποιοι θα γελάνε αλλά ας σκεφτούν αν π.χ. ένα ναυτιλιακό πανεπιστήμιο σαν της Χίου είναι καλύτερο από τις ΑΕΝ ή Απλά κάποιοι θέλουν να είναι καλύτερο, ώστε να έχουν τις ΑΕΝ στον πάτο.

Χρόνια περιμένουμε να αλλάξει αυτό το ρημάδο-ΚΕΠ που ακόμα για μπίγες  και μάπες μιλάει…αλλά μάταια…

Επιτέλους πρέπει να καταλάβουνε εκεί στο υπουργείο ότι τα πράγματα συνεχώς αλλάζουνε και εξελίσσονται και ότι το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της εξέλιξης που έχει γίνει στην ναυτιλία και των σχολών, είναι τεράστιο. Υπολογιστές, προγράμματα, ηλεκτρονικά όργανα, εξελιγμένα μέσα φορτοεκφόρτωσης, διορθώσεις χαρτών-βιβλίων, χαρτιά λιμανιών, port state control, vetting inspection είναι μερικά τα οποία είτε δεν διδάσκονται καθόλου είτε διδάσκονται στον »αέρα» και μόνο αν ο καθηγητής-πλοίαρχος φιλοτιμηθεί να τα πει από μόνος του, αφού φυσικά στην ύλη δεν υπάρχουν.

Το έχουμε καταλάβει χρόνια τώρα ότι εκεί στο υπουργείο δεν ξέρουν από ναυτική εκπαίδευση τίποτα! ας βάλουν τουλάχιστον πλοιάρχους να κάνουν προτάσεις για την βελτίωση της εκπαίδευσης μας. Πάρτε το χαμπάρι εκεί στο υπουργείο ότι τριτοκοσμικές χώρες όπως οι Φιλιππίνες, όχι μόνο μας έφτασαν, αλλά μας ξεπέρασαν κιόλας. Χώρες οι οποίες δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, να είναι καλύτερες σε θέματα εκπαίδευσης από την Ελλάδα η οποία είναι πρώτη δύναμη παγκοσμίος στην ναυτιλία.

Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα, κάποιοι εκεί στην κυβέρνηση θα ευαισθητοποιηθούν. Ο κόσμος και οι νέοι έχουν πλέον βάλει στόχο να ξανά-γυρίσουν στην θάλασσα. Ας τους δώσουμε τα εφόδια να το κάνουν αξιοπρεπώς.

g.k.