ΠΕΝΕΝ: ο Γ.Γ της ΠΝΟ να είναι κοινής αποδοχής

Κάλεσμα προς όλους τους ναυτικούς και τις διοικήσεις των σωματείων απευθύνει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, η οποία ζητάει, το πρόσωπο που θα διεκδικήσει την θέση του Γ.Γ της ΠΝΟ να είναι κοινής αποδοχής.

Να πούμε οτι το συνέδριο για την επιλογή του Γ.Γ της ΠΝΟ θα γίνει στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η ΠΕΝΕΝ αναφέρει ΤΑ εξής:

«Στις 3-4 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιείται το τακτικό Συνέδριο της ΠΝΟ (μια φορά κάθε πέντε χρόνια !!!) με κύρια θέματα τον Απολογισμό – Προγραμματισμό – Οικονομικά και την εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα της ΠΝΟ.

Για άλλη μια φορά οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στο όνομα του αντιδημοκρατικού καταστατικού της ΠΝΟ (περιορισμός 1/10) αποκλείουν πάνω από 30 εκλεγμένους αντιπροσώπους μεταξύ των οποίων και 4 της ΠΕΝΕΝ.

Στο ετήσιο Συμβούλιο που προηγήθηκε, οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού συμμάχησαν, συνέπλευσαν και από κοινού ανακάλυψαν ότι εχθρός και αντίπαλός τους είναι η ΠΕΝΕΝ και η ηγεσία της. Όχι το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όχι η κυβερνητική πολιτική, όχι η Ε.Ε, όχι η Ε.Κ.Τ και το Δ.Ν.Τ (τρόικα)!!!. Αυτό προκύπτει αφού στο στόχαστρο της άθλιας και βρόμικης επίθεσης βρέθηκε αποκλειστικά και μόνον η ΠΕΝΕΝ και η ηγεσία του ιστορικού μας κλάδου.

Ειδικότερα οι δυνάμεις που ανήκουν στο τόξο του κομματικού συνδικαλισμού εκφράζουν την γραμμή της κομματικής περιχαράκωσς και εκπροσωπούνται μέσα από τα Προεδρεία των μονοπαραταξιακών Διοικήσεων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Έφθασαν στο απίστευτο αλλά και άθλιο επίπεδο να αφιερώσουν τις ομιλίες τους αποκλειστικά και μόνον στην ΠΕΝΕΝ και στον Πρόεδρό της αθωώνοντας στην ουσία την εγκληματική στρατηγική και τακτική της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και ιδιαίτερα του Γ.Γ Γιάννη Χαλά, ο οποίος ο ίδιος και η ομάδα που τον στηρίζει πανηγύριζαν για το γεγονός ότι οι δυνάμεις αυτές δεν του άσκησαν ίχνος κριτικής έστω και για στάχτη στα μάτια των Ναυτεργατών.

Αυτή είναι η κατάντια που έχουν οδηγηθεί οι δυνάμεις αυτές οι οποίες καθημερινά ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται και ξεκόβουν από τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις προσδοκίες του ναυτεργατικού μας κόσμου. Σε αυτόν τον ολισθηρό κατήφορο της λασπολογίας και της συκοφαντίας δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε, τους αφήνουμε να χαίρονται τα χειροκροτήματα και τις φιλοφρονήσεις των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών…… Ο δρόμος για την γελοιοποίηση, τον εξευτελισμό και την πλήρη χρεοκοπία της γραμμής τους είναι περισσότερο κοντά από ποτέ….. Ας συνεχίσουν στον ίδιο ταξικό δρόμο…… Τους παραδίδουμε στην χλεύη και την καθολική αποδοκιμασία των Ναυτεργατών.

Συνάδελφοι,
Το μέτωπο των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που έχουν στόχο την διατήρηση, διαιώνιση και ενίσχυση της νόθας και αντιδημοκρατικής κατάστασης στην ΠΝΟ για άλλη μια φορά με την καθοδήγηση και τις ευλογίες του εφοπλιστικού κεφαλαίου προχωρούν στην ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του υπερήλικα σημερινού Γ.Γ της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά. Αυτό από μόνο του ούτε παράξενο είναι ούτε εντύπωση προκαλεί για όσους γνωρίζουν τα συνδικαλιστικά δρώμενα στον χώρο των Ναυτεργασίας. Εκείνο όμως που πρέπει να τονισθεί είναι ότι για πρώτη φορά οι δυνάμεις που έχουν αναφορά, είτε φραστικά είτε πραγματικά, τα προβλήματα των ναυτεργατών και τις διεκδικήσεις τους αγγίζουν και ξεπερνούν την πλειοψηφία των αντιπροσώπων όπως αυτές θα συνταχθούν στο επικείμενο Συνέδριο της ΠΝΟ 3-4 Δεκέμβρη 2012.

Πραγματικά από τους 75 αντιπροσώπους που θα εκπροσωπηθούν στο Συνέδριο αυτό, οι δυνάμεις αυτές είναι οι εξής αριθμητικά: Π.Ε.Ν.Ε.Ν 11, Π.Ε.Μ.Ε.Ν 11, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ 9, Π.Ε.ΜΑΓ.Ε.Ν 4 , Σύνολο 35 = 46,6%.

Είναι μόνο οι δυνάμεις αυτές που αντιστρατεύονται το σημερινό χρεοκοπημένο και αναχρονιστικό μοντέλο της ΠΝΟ; Εμείς απαντούμε με βεβαιότητα και σιγουριά πως όχι.

Υπάρχουν διάφορες δυνάμεις οι οποίες θέλουν, επιδιώκουν μια άλλη στρατηγική και τακτική που θα δραστηριοποιεί αγωνιστικά τον ναυτεργατικό μας κόσμο, που θα μαζικοποιεί τα Σωματεία, που θα αναπτύσσει τις δημοκρατικές διεργασίες στο εσωτερικό των Σωματείων και θα δίνει επιτέλους μια νέα πνοή και δυναμική στο συνδικαλιστικό κίνημα και βαθμιαία θα το οδηγήσει μακριά από τις εφοπλιστικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Είναι αυτό δυνατόν να γίνει με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων σήμερα; Να πραγματοποιηθεί με ποιες προϋποθέσεις και σε ποια κατεύθυνση; Απαντούμε: Είναι απολύτως ρεαλιστικό να πορευθεί το συνδικαλιστικό κίνημα των Ναυτεργατών στην ανασυγκρότησή του, στον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό του και είναι βέβαιο ότι σε μια τέτοια πορεία θα διευκολυνθούν και θα ενισχυθούν τα αγωνιστικά και ταξικά χαρακτηριστικά της Ομοσπονδίας και των Ναυτεργατικών Σωματείων.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις (της συμφωνίας) είναι ευνόητο ότι δεν καλούμαστε να λύσουμε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές ούτε και παραταξιακές διαφορές. Εκείνο το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι μια κοινή και συμφωνημένη αναφορά στα προβλήματα και στην στρατηγική για την αντιμετώπισή τους.

Η ουσιαστική αξιοποίηση της δύναμης και της αγωνιστικής διάθεσης των Ναυτεργατών σε μια σαφή αγωνιστική κατεύθυνση που θα περιορίζει και θα εξαλείφει την ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε όλους τους τομείς, που θα στοχεύει στην ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και κάθε είδους αντιναυτεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών, που θα συμφωνεί στο περιεχόμενο της ανασυγκρότησης του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στην πραγματικότητα το μοντέλο που προτείνει η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ ενόψει του Συνεδρίου της ΠΝΟ δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια νέα διαφορετική στρατηγική που θα απαντήσει στις ανησυχίες, στους προβληματισμούς αλλά και στις απαιτήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ναυτεργατικού μας κόσμου. Πρόκειται για μια έντιμη, υπεύθυνη, ρεαλιστική και αγωνιστική προοπτική στην οποία πρέπει και οφείλει να πορευθεί το Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Είναι σωστό το επιχείρημα ότι το πρόβλημα είναι μόνο το καταστατικό και το πρόσωπο δεν παίζει ρόλο; Όχι, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτόν τον αναληθή και ανέντιμο ισχυρισμό.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γ.Γ της ΠΝΟ με το υπάρχον καταστατικό έχει απεριόριστες δυνατότητες, υπερεξουσίες, αρμοδιότητες και δικαιώματα που τον καθιστούν πανίσχυρο και πάντως δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιων υπερεξουσιών σε κανένα συνδικάτο της χώρας μας και της Ευρώπης. Από τα προηγούμενα προκύπτει ότι τυχόν αλλαγή του προσώπου θα έδινε θεαματικά αποτελέσματα για την ανασυγκρότηση της ΠΝΟ σε νέες δημοκρατικές πλέον βάσεις. Κατά συνέπεια η διατύπωση αυτού του ισχυρισμού από ανθρώπους που ξέρουν, γνωρίζουν και κατέχουν το καταστατικό και την πραγματικότητα στην ΠΝΟ, μόνο εύλογες υποψίες μπορεί να δημιουργήσουν για την σκοπιμότητα που διακινούνται τέτοιες απόψεις.

Πριν απ’ όλα η πρότασή μας απευθύνεται στον Ναυτεργατικό μας κόσμο (εν ενεργεία και απόμαχους του κύματος), στις Διοικήσεις όλων των Ναυτεργατικών Σωματείων, στους αντιπροσώπους του Συνεδρίου και ευρύτερα στους εργαζόμενους στην Ναυτιλία με τους οποίους επιδιώκουμε να πορευθούμε ενωμένα στους νέους αγώνες μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση και μπροστά στο Συνέδριο της ΠΝΟ προτείνουμε να υποδειχθεί από κοινού από όλες αυτές τις δυνάμεις πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα διεκδικήσει την θέση του Γ.Γ της ΠΝΟ.

Εννοείται ότι στο παραπάνω πλαίσιο αρχών, θέσεων και στρατηγικής που αναφερόμαστε, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να συμφωνήσει δημόσια μπροστά και ενώπιον των Ναυτεργατών.

Για να αποφύγουμε κάθε κακόβουλη, υπονομευτική, προβοκατόρικη ή άλλη άθλια ενέργεια από δυνάμεις που θέλουν και επιδιώκουν την σημερινή εφοπλιστική ασυδοσία ή κινούνται μόνο με την αντίληψη της κομματικής περιχαράκωσης, δηλώνουμε ότι το πρόσωπο αυτό δεν θα προέρχεται από τις δυνάμεις της ΠΕΝΕΝ και αυτό προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια για την εξεύρεση ενός κοινού υποψηφίου.

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο, οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που εκπροσωπούν το μοντέλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ξέρουν ότι την πλειοψηφία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα στα ανώτατα όργανα της Ομοσπονδίας (Συνέδρια και Γενικά Συμβούλια), ουσιαστικά την έχουν απωλέσει και είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί και σε επίπεδο Διοίκησης εάν και εφόσον επιτευχθεί ένα συμφωνημένο πλαίσιο από τις δυνάμεις που κινούνται σε αντιεφοπλιστική αγωνιστική πορεία.

Ξέρουμε ότι αυτήν την τόσο σημαντική συνδικαλιστική πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ θα προσπαθήσουν να την υπονομεύσουν και να την ακυρώσουν οι δυνάμεις του εφοπλισμού και οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που τους υπηρετούν. Το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα θα υπάρξει αν επικρατήσει ο κομματικός και πολιτικός τυχοδιωκτισμός και φανατισμός.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κανείς δεν θα προσπαθήσει στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας να δώσει το φιλί της ζωής στο ετοιμοθάνατο σύστημα και μοντέλο που επικρατεί στην ΠΝΟ ολόκληρες δεκαετίες. Αν το επιχειρήσει, θα λογοδοτήσει όχι σε κάποιο κομματικό μικρόκοσμο αλλά στους χιλιάδες Ναυτεργάτες που σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται διατυπώνουν, εκφράζουν και απαιτούν την ανάγκη για αλλαγή πλεύσης στην ΠΝΟ και στο Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Σωματεία και ΠΝΟ πρέπει επιτέλους να μετατραπούν σε όργανα πάλης και σκληρής διεκδίκησης για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Ναυτεργατών.

Η ΠΕΝΕΝ δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια ταξική , αγωνιστική κατεύθυνση, να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην απόκρουση της κυβερνητικής και τροϊκανής πολιτικής για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και της ναυτικής νομοθεσίας, για τον σεβασμό των Ελλήνων Ναυτεργατών, τον μόχθο της δουλειάς τους».

Διαβάστε ακόμα